Gedaan met laden. U bevindt zich op: Tewerkstelling sport Sport

Tewerkstelling sport

Gepubliceerd op 3 mei 2024 • Volgende update: mei 2025
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden

Sportsector goed voor 17.580 arbeidsplaatsen

Eind 2022 was de in het Vlaamse Gewest goed voor 17.580 arbeidsplaatsen. Het aantal tewerkgestelden in de sector steeg in vergelijking met 2021 met 6%.

De kernproducten van de sport, dat zijn de subsectoren die rechtstreeks gelinkt kunnen worden aan sport, zoals activiteiten van sportclubs, fitnesscentra en exploitatie van sportaccommodaties, zorgden in 2022 voor 72% van de totale tewerkstelling in de sportsector. De toegeleverde producten zorgden voor 28% van de tewerkstelling. Dat zijn sectoren die producten toeleveren aan de sportsector, zoals sportkleding en handel in sport- en recreatieartikelen.

Ruim helft van jobs bij kernproducten betreft uitbating van sportaccommodaties

Bij de kernproducten van de sport had in 2022 51% van de tewerkstelling betrekking op de uitbating van sportaccommodaties. Ook de activiteiten van sportclubs zorgden voor een behoorlijk aandeel van de tewerkstelling. De fitnesscentra vervolledigen de top 3 binnen de kernproducten.

Bij toegeleverde producten situeert tewerkstelling zich vooral in handel

Bij de toegeleverde producten situeert de tewerkstelling zich vooral bij de detailhandel. Die deelsector was in 2022 goed voor 59% van het totaal aantal arbeidsplaatsen bij de toegeleverde producten.

Ruim 2.600 vestigingen in sportsector

Eind 2022 waren er in de sportsector in totaal 2.618 vestigingen. Dat aantal ligt iets hoger dan in 2021.

Het aantal vestigingen ging er vooral op vooruit in de kernproducten van de sport. In de sectoren die producten toeleveren aan de sportsector is er sprake van een beperkte achteruitgang van het aantal vestigingen.