Gedaan met laden. U bevindt zich op: Metadata: Verharding Verharding

Metadata: Verharding

Bron

Departement Omgeving

Definities

Verharding (bodemafdekking en bodemafdichting zijn synoniemen) wordt uitgedrukt als de oppervlakte waarvan de aard en/of toestand van het bodemoppervlak gewijzigd is door het aanbrengen van artificiële, (semi-)ondoorlaatbare materialen waardoor essentiële ecosysteemfuncties van de bodem verloren gaan. In de praktijk gaat het vooral om gebouwen, wegen en parkeerterreinen. Deze definitie is gebaseerd op de definitie die de Europese Commissie hanteert voor ‘soil sealing’.

Opmerkingen bij de kwaliteit

De cijfergegevens zijn gebaseerd op de jaarlijkse bodemafdekkingskaarten (JaarBAK) op 1 meter-resolutie. De JaarBAK werd opgesteld door informatie uit het Grootschalig Referentiebestand (GRB) te combineren met gemodelleerde bodemafdekking op basis van artificiële intelligentie. De gemodelleerde bodemafdekking werd bekomen met een machinelearningmodel op basis van de middenschalige winterluchtopnames van Vlaanderen. Deze kaarten behalen een nauwkeurigheid van 97,8% op basis van een testset van 159 handmatig gelabelde orthofoto’s, samen goed voor een oppervlakte van 782 ha voor de jaren 2013 tot en met 2020.

Tot 2022 was de Bodemafdekkingskaart (BAK) van Digitaal Vlaanderen (Van der Linden & Valckenborgh, 2021) het enige beschikbare product over verharding in Vlaanderen. De Bodemafdekkingskaart wordt echter slechts om de 3 jaar gemaakt en vertoont onnauwkeurigheden die haar minder geschikt maken voor gedetailleerde, gebiedsgerichte en ruimtelijk expliciete analyses. Daarom werd bovenstaande nieuwe methode ontwikkeld die automatisch een jaarlijkse bodemafdekkingskaart (JaarBAK) genereert. Op deze manier wordt meer verharding gevat op een nauwkeurigere manier en aan een hogere frequentie dan tot 2022 het geval was.

Naar de statistiek