Gedaan met laden. U bevindt zich op: Zwemwaterkwaliteit Milieu en natuur

Zwemwaterkwaliteit

Gepubliceerd op 4 juni 2024 • Volgende update: juni 2025
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden

Waterkwaliteit uitstekend in 80% van de zwemvijvers

In 2023 was de in 48 van de 60 officiële zwemvijvers in het Vlaamse Gewest uitstekend (80%). In 11 zwemvijvers was de kwaliteit van het water goed (18%) en in 1 zwemvijver aanvaardbaar (2%). Geen enkele locatie scoorde slecht.

Hoewel de zwemwaterkwaliteit bijna overal uitstekend of goed scoort, kan het toch zijn dat er tijdelijk een zwemverbod van kracht is wegens overschrijding van de bacteriologische normen of de aanwezigheid van blauwalgen (cyanobacteriën). Vooral naar het einde van de zomer stijgt het aantal locaties waar er een overschrijding is van de kwaliteitsnormen. Dan is de temperatuur van het water ook het hoogst en is het waterpeil in de vijver vaak lager. In 2023 werd er 3 keer een zwemzone gesloten omwille van het overschrijden van de bacteriologische normen en was er 25 keer een tijdelijk zwemverbod omwille van de aanwezigheid van blauwalgen.

Zwemvijvers met een slechte waterkwaliteit waren er nauwelijks of niet in de periode 2011-2023: 2019 was het laatste jaar dat een zwemvijver slecht scoorde. Ook het aantal zwemvijvers met slechts een aanvaardbare waterkwaliteit was steeds erg klein. De laatste jaren is het aantal zwemvijvers met een uitstekende kwaliteit gedaald, terwijl het aantal met een goede kwaliteit toenam. Een mogelijke verklaring voor deze achteruitgang van de zwemwaterkwaliteit is de opeenvolging van warme, droge zomers tussen 2017 en 2023. Die zorgen voor een lagere waterstand waardoor het water gevoeliger is voor verontreinigingen.

In 2023 was de zwemwaterkwaliteit van de 41 badzones aan de kust op 27 locaties uitstekend (66%) en op 14 locaties goed (34%). Geen enkele locatie scoorde aanvaardbaar of slecht.

Sinds 2014 scoren alle badzones aan de kust goed of uitstekend.