Gedaan met laden. U bevindt zich op: Metadata: Oppervlakte natuur met overschrijding kritische last (vermesting en verzuring) Oppervlakte natuur met overschrijding kritische last (vermesting en verzuring)

Metadata: Oppervlakte natuur met overschrijding kritische last (vermesting en verzuring)

Bron

Vlaamse Milieumaatschappij (VMM)

Definities

Kritische last (KL): een maat voor de draagkracht van de natuur voor atmosferische depositie. Dat is de maximaal toelaatbare depositie per eenheid van oppervlakte voor een bepaald ecosysteem zonder dat er – volgens de huidige kennis – schadelijke effecten optreden. Schadelijke effecten zijn onder meer bodemverzuring, wortelschade en verlies aan biodiversiteit.

De oppervlakte in overschrijding (wanneer de depositiewaarde hoger is dan de kritische lastwaarde voor een specifiek ecosysteem) wordt procentueel uitgedrukt ten opzichte van de totale oppervlakte en er wordt een onderscheid gemaakt naar bos, heide en soortenrijk grasland.

Opmerkingen bij de kwaliteit

De depositie van verzurende en vermestende stoffen wordt berekend met het VLOPS-model (Vlaamse Operationeel Prioritaire Stoffen-model). Het VLOPS-model is een atmosferisch transport- en dispersiemodel dat op basis van emissiegegevens, gegevens over landgebruik en meteogegevens de luchtkwaliteit en deposities berekent. Het model heeft een resolutie van 1 x 1 km. Deze statistiek is gebaseerd op een jaarlijkse berekening met de nieuwste beschikbare depositiegegevens. Nieuwe modellen voor KL-berekening zijn continu in ontwikkeling in Europees verband en kunnen waar nodig verbeterd worden. Dit geldt ook voor de inputgegevens.

KL-waarden mogen niet beschouwd worden als ‘absolute drempelwaarden’, maar wel als ‘richtwaarden’. De berekende oppervlaktes waar KL-overschrijding optreedt, zijn dus gebieden met ‘mogelijke negatieve effecten’ voor de betreffende ecosystemen.

Internationale vergelijkbaarheid is mogelijk. Er bestaan in de literatuur 2 soorten KL-waarden: de hier gebruikte KL-waarde op basis van de statistische massabalans en de empirische KL-waarden.