Gedaan met laden. U bevindt zich op: Metadata: Nitraatresidu Nitraatresidu

Metadata: Nitraatresidu

Bron

Vlaamse Landmaatschappij (VLM)

Definities

De statistiek geeft het gewogen gemiddelde nitraatresidu, in kilogram nitraatstikstof per hectare. Nitraatstikstof is de hoeveelheid reststikstof die in het najaar onder de vorm van nitraat achterblijft in de bodem. Het gaat om een indicator om de bemestingsstrategie op een perceel te beoordelen: hoe lager het nitraatresidu, hoe kleiner het risico op uitspoeling van nitraten naar oppervlakte- en grondwater.

Opmerkingen bij de kwaliteit

Op basis van de analyseresultaten van de staalnamecampagne van de Mestbank wordt voor elke teeltgroep een gemiddeld nitraatresidu bepaald. In een volgende fase wordt het gewogen gemiddelde nitraatresidu in het Vlaamse Gewest berekend, waarbij wordt gewogen naar de arealen van de gewassen in het Vlaamse Gewest.

Tot en met het Mestrapport 2017 werd een methodiek gebruikt waarbij het gewogen gemiddelde nitraatresidu berekend werd op basis van de gewassen waarvan sinds 2004 veel percelen bemonsterd worden, namelijk grasland, maïs, bieten en wintertarwe. Omdat er vanaf 2007 jaar na jaar meer aardappelen- en groentenpercelen (voornamelijk prei en bloemkool) bemonsterd worden, wordt vanaf 2007 ook rekening gehouden met de arealen van deze teelten. In het Mestrapport 2018 werd de berekeningsmethodiek geactualiseerd (voor de data vanaf 2007) waarbij wordt rekening gehouden met het aandeel van de verschillende teeltgroepen in het Vlaamse Gewest. De teeltgroepindeling is gebaseerd op de gewasgroepindeling volgens de Verzamelaanvraag.

De nitraatresiduresultaten worden beïnvloed door de weersomstandigheden. Droge zomers leiden tot minder opname van stikstof door de landbouwgewassen en bijgevolg een hoger nitraatresidu. Naast de weersomstandigheden heeft de aanpak van de staalnamecampagnes sinds 2011, waarbij opvolgstalen genomen worden naar aanleiding van een te hoog nitraatresidu in het voorgaande jaar, een invloed op het globale gewogen gemiddelde nitraatresidu. Het aandeel opvolgpercelen is aanzienlijk toegenomen sinds 2015. Het gewogen gemiddelde nitraatresidu van de opvolgpercelen is hoger dan van de andere percelen en weegt sinds 2015 dus zwaarder door in het globale gewogen gemiddelde.

Referenties

Vlaamse Landmaatschappij (VLM): Mestrapport(opent in nieuw venster)

Naar de statistiek