Gedaan met laden. U bevindt zich op: Kwetsbare personen blootgesteld aan hittestress Milieu en natuur

Kwetsbare personen blootgesteld aan hittestress

Gepubliceerd op 22 oktober 2021 • Volgende update: oktober 2026
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden

In huidig klimaat 9% van kwetsbare bevolking getroffen door hittestress

In het krijgt 8,9% van de in het Vlaamse Gewest te maken met tijdens een (terugkeerperiode 20 jaar). Met de kwetsbare bevolking worden de leeftijdsgroepen van 0 tot 4 jaar en van 65 jaar en ouder bedoeld.

Oplopende temperaturen tijdens de zomermaanden kunnen leiden tot gezondheidsklachten en soms zelfs oversterfte. Vooral ouderen, mensen met hart- en vaatziekten en ademhalingsproblemen, en kinderen jonger dan 4 jaar blijken het meest kwetsbaar. Hoge temperaturen zetten de gezondheid dus onder druk, ze zorgen voor hittestress.

Door de klimaatverandering stijgt de temperatuur, met meer en andere temperatuursextremen als gevolg. Nu zijn de gezondheidseffecten nog beperkt tot sporadische extreem warme perioden. Onder het huidige klimaat zijn er in het Vlaamse Gewest gemiddeld 4 hittegolfdagen per jaar.

Tegen 2030 31% van kwetsbare bevolking door hittestress getroffen

In 2030 echter kan uitgaande van het het aantal hittegolfdagen oplopen tot gemiddeld 11 dagen per jaar. Tijdens een extreme hittedag kan dan 31,3% van de kwetsbare bevolking krijgt te maken met zware hittestress.

De impact is het grootst in het sterkt verstedelijkt centrum en het oosten van het Vlaamse Gewest.

Belangrijkste redenen voor dat ruimtelijke patroon zijn:

  • de verharding die de opgenomen warmte van overdag ’s nachts weer vrijgeeft, waardoor afkoeling wordt bemoeilijkt
  • de aanwezigheid van droge zandgronden waar minder verdamping plaatsvindt en invallende zonnestraling vooral wordt omgezet in warmere omgevingslucht
  • een afgezwakte invloed van een verkoelende zeebries.

Tegen 2050 82% van kwetsbare bevolking door hittestress getroffen

In 2050 kan - nog steeds uitgaande van het hoog-impact klimaatscenario - het aantal hittegolfdagen oplopen tot gemiddeld 19 dagen per jaar. 81,6% van de kwetsbare bevolking kan dan tijdens een extreme hittedag te maken krijgen met zware hittestress.

Tegen 2100 bijna volledige kwetsbare bevolking door hittestress getroffen

Tegen 2100 kan het aantal hittegolfdagen verder oplopen tot een jaarlijks gemiddelde van 51 dagen. Bijna de volledige kwetsbare bevolking (99,9%) kan dan tijdens een extreme hittedag te maken krijgen met zware hittestress.

Op dat moment zou er in nagenoeg alle gemeenten van het Vlaamse Gewest sprake kunnen zijn van ernstige overlast door hitte.