Gedaan met laden. U bevindt zich op: Metadata: E-peil van nieuwbouwwoningen E-peil van nieuwbouwwoningen

Metadata: E-peil van nieuwbouwwoningen

Bron

Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA)

Definities

E-peil: energieprestatiepeil. Bij het bouwen van een nieuwbouw of het verbouwen van een bestaande woning worden er eisen gesteld op het vlak van isolatie, ventilatie en technieken. Het E-peil is een maat voor de globale energieprestatie van een gebouw. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger het gebouw.

EPB: Energie, Prestatie en Binnenklimaat. Dat is de Energieprestatieregelgeving waaraan nieuwbouw- en verbouwprojecten moeten voldoen.

Opmerkingen bij de kwaliteit

De hier opgenomen cijfers van de Energiekaart Vlaanderen betreffen de situatie op 12 februari 2024.

Nieuwbouw- en verbouwprojecten waarvoor een bouwaanvraag of een melding nodig is, moeten aan de energieprestatieregelgeving (EPB) voldoen. De cijfers in deze statistiek hebben enkel betrekking op nieuwbouwwoningen, niet op verbouwprojecten.

Het E-peil is het resultaat van een berekening en de vergelijking met een referentiegebouw. Een verslaggever berekent het E-peil, met behulp van de ‘EPB-software’.

Het E-peil hangt af van de thermische isolatie, de luchtdichtheid, de compactheid, de oriëntatie, de bezonning, de bewuste ventilatieverliezen en de vaste installaties (voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling). Het E-peil kan niet gemeten worden en kan dus niet afgelezen worden op de energiemeter. Het is ook geen voorspelling van het reële energieverbruik. Het E-peil hangt niet af van de losse toestellen (koelkast, wasmachine … ) of de energieverspillende of –besparende gewoontes van de gebruikers.

Om te beantwoorden aan de regelgeving heeft een bouwheer verschillende verplichtingen, op verschillende momenten tijdens het bouwproces. Zo moet hij voor de start van de werken een startverklaring laten opmaken. Als de werken ten einde zijn of als hij het gebouw in gebruik neemt, moet hij een EPB-aangifte laten berekenen. Tussen het aanvraagjaar en het indienen van de EPB-aangifte (indienjaar) verlopen gewoonlijk 2 tot 4 jaar. Ook oudere aangiftes kunnen nog ingediend, gecorrigeerd of verwijderd worden.

Een startverklaring en aangifte kan men niet zelf opstellen. Daarvoor heeft men een erkende EPB-verslaggever nodig. De EPB-verslaggever berekent of en hoe het gebouw aan de eisen kan voldoen en dient de startverklaring en aangifte digitaal in in de energieprestatiedatabank van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap.

Referenties

Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA): Energiekaart Vlaanderen(opent in nieuw venster)

Naar de statistiek