Gedaan met laden. U bevindt zich op: Economische betekenis van toerisme in Vlaanderen Statistiek Vlaanderen

Economische betekenis van toerisme in Vlaanderen

Nieuwsbericht
27 maart 2024

Een nieuw SV-rapport schetst de economische betekenis van toerisme in Vlaanderen als resultaat van de berekeningen van de Satellietrekeningen Toerisme in het Vlaamse en het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest in 2022.

Een satellietrekening toerisme of TSA (Tourism Satellite Account), een internationaal erkend instrument ontwikkeld door de OESO, Eurostat en UNWTO. Aan de aanbodzijde brengt een satellietrekening de verschillende noodzakelijke met toerisme verbonden functionele onderdelen van de nationale rekeningen samen. Tegelijkertijd zorgt de satellietrekening ervoor dat dit aanbod verbonden wordt met de vraagzijde en dus met de werkelijke toeristische consumptie.

Uit het rapport blijkt dat in 2022 in het Vlaamse Gewest een totale toeristische consumptie van 18,2 miljard euro werd gegenereerd. In het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest ging het om 4,5 miljard euro uitgegeven door of ten voordele van toeristen. Daarnaast leveren de toeristische bedrijfstakken in het Vlaamse Gewest een bruto toegevoegde waarde op van 12,2 miljard euro of 4,5% van de totale bruto toegevoegde waarde in het gewest. In het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest ging het om 4,8 miljard euro en lag het aandeel in de totale bruto toegevoegde waarde met 5,5% iets hoger dan in het Vlaamse Gewest. Verder wordt ook de directe bruto toegevoegde waarde die bedrijven realiseren als rechtstreeks gevolg van de consumptie door toeristen berekend, los van de bedrijfstak waarin die consumptie gebeurt. In 2022 lag deze directe bruto toegevoegde waarde van toerisme in het Vlaamse Gewest op 7,3 miljard euro of 2,7% van de totale bruto toegevoegde waarde in het gewest. In Het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest ging het om 2,2 miljard euro of 2,5% van de totale bruto toegevoegde waarde.

Bekijk het volledige rapport en de methodologische bijlage hier(opent in nieuw venster)