Binnen het sociaal huurstelsel komt u af en toe speciale huurvormen tegen. Ook verhuring buiten het sociale verhuurstelsel komt hier aan bod.
Verhuring buiten het sociaal huurstelsel
De reglementering van het sociaal huurstelsel is van toepassing op alle sociale huurwoningen. Echter, een sociale verhuurder kan beslissen sociale woningen buiten het sociaal huurrecht te verhuren. Dit kan alleen in onderstaande gevallen en alleen aan intermediaire instellingen. Dat zijn openbare besturen, welzijns- of gezondheidsvoorzieningen of organisaties die de Vlaamse Regering daartoe erkent, dit laatste in het geval van leegstandsbeheer.
In beheer nemen van huurpatrimonium lokaal bestuur
Sommige lokale besturen wensen hun huurpatrimonium onder te brengen binnen het sociale huurstelsel om de doelstelling van het sociaal objectief van het Grond- en Pandenbeleid te halen. Er zijn twee manieren om dit te realiseren:
- Vrijwillige toepassing van het Besluit Vlaamse Codex Wonen (boek6) door het lokaal bestuur op huurpatrimonium.
- In beheer geven van het huurpatrimonium bij een sociale woonmaatschappij.
Regelgeving
- Decreet van 23 december 2011
Sociale verhuurders kunnen aanmelden op deze website en vinden dan Omzendbrief en Model beheersovereenkomst terug op de documentenpagina van andere verhuurvormen.
Opvang van vluchtelingen uit Oekraïne
Geconventioneerde verhuur
Om de druk op de volledige woonmarkt te verlichten, moet het aanbod aan sociale en betaalbare private huurwoningen omhoog. De Vlaamse Regering heeft daarom besloten om een extra stimulans uit te werken. Private initiatiefnemers en woonmaatschappijen zullen via een subsidie financieel worden gemotiveerd om woonprojecten met sociale en geconventioneerde huurwoningen te realiseren.
Meer informatie over geconventioneerde verhuur vindt u op deze pagina.
Sociale verhuurders kunnen aanmelden op deze website en vinden dan alle modeldocumenten en formulieren over ‘andere verhuurvormen’ op de documentenpagina van andere verhuurvormen.