Gedaan met laden. U bevindt zich op: Renteloze lening om basiskoten te realiseren Basiskot

Renteloze lening om basiskoten te realiseren

De Vlaamse Regering wil het aanbod aan betaalbare studentenhuisvesting uitbreiden en werkte hiervoor basiskoten uit.

Om het aanbod aan betaalbare studentenhuisvesting uit te breiden volgt de Vlaamse Regering drie sporen. Het derde spoor is de renteloze lening voor hogeronderwijsinstelling om basiskoten te bouwen of te renoveren.

De dossierbehandeling gebeurt door het agentschap Wonen in Vlaanderen. Het is nadien de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW), een extern verzelfstandigd agentschap binnen het beleidsdomein Omgeving, dat de leningen toekent.

Op 9 februari 2024 keurde de Vlaamse Regering definitief de bepalingen goed voor de sporen 2 en 3. Vanaf 1 maart 2024 kunt een renteloze lening aanvragen.

Wat is een basiskot?

Een basiskot is een kamer zonder toilet, badfunctie of keuken. Die basisfuncties worden gemeenschappelijk voorzien.

Elk basiskot voldoet aan de woningkwaliteitsnormen. Voor de basiskoten die in Vlaanderen gerealiseerd worden zijn dat de Vlaamse woningkwaliteitsnormen.

Financiering basiskoten

Een hogeronderwijsinstelling kan een renteloze lening aangaan voor de bouw en renovatie van basiskoten.

De VMSW kan voor 100 miljoen euro renteloze leningen toekennen.

De financiering kan gaan over volgende investeringen en kosten:

  • aankoop van gronden of gebouwen en sloopwerken
  • nieuwbouw of vervangingsbouw
  • renovatie, verbetering of aanpassing
  • aanleg of aanpassing van wooninfrastructuur

De maximale opnameperiode van de lening is 8 jaar. De opname gebeurt in voorschotschijven (3 keren 25% + 15% en 10% na voorlopige oplevering). De volgende schijf kan aangevraagd worden als de huidige schijf voor 90% benut is. Dat gebeurt altijd op basis van:

  • voorgelegde facturen
  • facturenlijst
  • verklaring over het aantal gerealiseerd 20, 25 of 30 jaar vrij te kiezen door de hogeronderwijsinstelling (constante annuïteiten, interestvoet 0%).

Uiteraard moeten de investeringen die met de renteloze leningen gebeuren altijd passen binnen de begroting zoals die voor de hogeronderwijsinstelling geldt. Dit krediet creëert zelf geen extra ruimte in deze begroting voor extra uitgaven.

Opgepast: het kan enkel gaan om investeringen of kosten van projecten die nog niet in uitvoering zijn. Daarom mag bvb het “bevel tot aanvang der werken” nog niet gegeven zijn of mag een onroerend goed niet reeds aangekocht zijn. Deze subsidies mogen niet toegekend worden met retroactiviteit (artikel 74/1 van de Vlaamse Codex Overheidsfinanciën).

Hoe een renteloze lening aanvragen?

De hogeronderwijsinstelling vraagt een renteloze lening aan door een e-mail te sturen naar basiskoten.wonen@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie). Dit mag pas gebeuren vanaf 1 maart 2024; aanvragen voor die datum zal Wonen in Vlaanderen niet behandelen. Bij deze e-mail voegt u zeker de volgende documenten:

Deze procedure is zo eenvoudig mogelijk gehouden, gelet op de bestuurlijke en beheersautonomie, met inbegrip van de financiële autonomie, van de hogeronderwijsinstellingen. Het wettelijk toezicht, zoals georganiseerd door art. IV.96 e.v. van de Codex Hoger Onderwijs, verleent immers een grote autonomie aan de hogeronderwijsinstellingen, gekoppeld aan een vertrouwen van de overheid in hun maturiteit.. Het is logisch dat de hogeronderwijsinstelling zelf stavingsstukken bijhoudt, zoals bijvoorbeeld schattingsverslagen, offertes,… zodat die beschikbaar zijn bij een eventuele controle.

Let op!
Per aanvraagformulier en per e-mail mag u slechts financiering voor 1 project aanvragen. Als u meerdere projecten wil indienen, dan doet u dit door voor elk project een aparte e-mail te sturen met daarin het aanvraagformulier voor het project (in Excel en ondertekend in pdf) en de notulen van de raad van bestuur over het indienen van een aanvraag voor dat project. U mag in eenzelfde e-mail wel een 1 projectaanvraag voor spoor 3 combineren met 1 projectaanvraag voor spoor 2.

De realisatie van basiskoten op eenzelfde locatie en binnen eenzelfde tijdskader beschouwen we als 1 project, ook als er op die locatie verschillende gebouwen bij het project betrokken zijn.

Hoe verloopt de beoordeling van een aanvraag voor een renteloze lening?

De beoordeling duurt maximaal 2,5 maanden en bestaat uit de volgende stappen:

  • beoordeling ontvankelijkheid
  • beoordeling door de VMSW
  • beslissing door de minister, waarbij de minister het bedrag bepaalt

Als de beslissing gunstig is wordt de lening toegewezen en wordt de leningsovereenkomst ondertekend. De hogeronderwijsinstelling is dus pas zeker van zijn renteloze lening van zodra de VMSW een ondertekende leningsovereenkomst bezorgt. Deze communicatie zal eveneens via het centraal mailadres basiskoten.wonen@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie) verlopen.

De lening moet vervroegd terugbetaald worden als het goed ontvreemd wordt of als de leningsvoorwaarden niet nageleefd worden.

De hogeronderwijsinstelling moet na de goedkeuring van de leningsovereenkomst zelf geldopnames op de lening indienen. Dit zal verlopen via een digitale toepassing. Nadat de leningsovereenkomst werd goedgekeurd, zal de hogeronderwijsinstelling hiervan instructies ontvangen.

Hoe basiskoten verhuren?

Na de realisatie staat de hogeronderwijsinstelling in voor de toewijzing, het verhuren en het uitbaten van de gerealiseerde basiskoten. De hogeronderwijsinstelling stemt de toewijzing en verhuring van de basiskoten af op haar reguliere beleid voor sociale studentenhuisvesting, zoals opgenomen in het beleidsplan van de hogeronderwijsinstelling.

Handleiding geldopnames renteloze lening

De geldopnames op de renteloze lening moet u digitaal indienen via onze online toepassing FIS (Financieel InformatieSysteem). U leest in onderstaande handleiding hoe u dit praktisch uitvoert. We bieden u ook een sjabloon aan om een facturenlijst te maken.

Contact

Heeft u nog vragen? Stuur dan een e-mail naar basiskoten.wonen@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie)