Gedaan met laden. U bevindt zich op: Projectoproep Safe(r) spaces verbinden en versterken Subsidies

Projectoproep Safe(r) spaces verbinden en versterken

Vlaanderen zette de voorbije decennia grote stappen vooruit qua gelijke kansen maar het welzijn van personen die uitsluiting ervaren omwille van hun seksuele oriëntatie, genderidentiteit, geslacht of handicap, is niet in dezelfde mate verbeterd. Vele van hen hebben nood aan een laagdrempelige ontmoetingsplaats waar ze zich gezien, gehoord en gesteund voelen. Een plek waar ze anderen kunnen leren kennen of waar ze terecht kunnen voor een luisterend oor en informatie over hun rechten en beschikbare hulp- of dienstverlening.   

Doelgroep/vereniging
Andere organisatie - Onderneming - Vereniging
Domein
Gelijke kansen
Type subsidie
Projectsubsidie
Aanvragen tot en met
02.05.2025

Veel organisaties zijn al aan de slag met het creëren van safe(r) spaces. Zo bestaat er een heel uitgebreid aanbod aan online en offline ontmoetingsplaatsen. De organisatoren van deze plekken vertrekken vanuit hun eigen noden en sterktes, waardoor ze  waardevolle en unieke omgevingen voor ontmoeting bieden. Maar naast hun verschillen in aanpak of klemtonen, ervaren veel organisatoren ook gelijkaardige uitdagingen. Het is helaas zo dat het aanbod veilige ontmoetingsplekken erg versnipperd is en dat er weinig ruimte is voor onderlinge uitwisseling en afstemming. Idealiter werken zij samen met soortgelijke initiatieven om gemeenschappelijke vragen en uitdagingen aan te pakken en kennis en expertise te delen. Nauwere samenwerking heeft ook als voordeel dat hiaten meer zichtbaar worden en het aanbod nog inclusiever kan worden. 

Het is bovendien belangrijk oog te hebben voor meer kwetsbare personen en extra aandacht te geven aan hun noden en mogelijkheden zodat zij niet uit de boot vallen. Zo zijn er tal van organisaties die zich richten op specifieke uitdagingen maar die door hun eigenheid en kleinschaligheid extra ondersteuning nodig hebben. Ook outreachend werken kan nodig zijn om aan de noden van bepaalde doelgroepen of organisaties, die nog niet worden bereikt, tegemoet te komen.  

Procedure

Indieners kunnen verenigingen, lokale besturen, sectororganisaties en ondernemingen zijn. Per indiener kan slechts 1 aanvraag ingediend worden. 

De impact van het project moet bovenlokaal zijn. Lokale besturen en organisaties met een lokale werking dienen bijgevolg samenwerkingsverbanden aan te gaan om deze bovenlokale impact te verzekeren.  

Erkende partnerorganisaties van het Vlaamse gelijkekansenbeleid kunnen geen project indienen. Zij kunnen wel betrokken worden in een project via een samenwerkingsverband dat ze aangaan met de indiener van het projectvoorstel. 

De deadline voor het indienen van een aanvraag is 2 mei 2025, 12u00. Je kan een aanvraag indienen vanaf 1 april 2025 via Subsidiepunt. Via deze applicatie kan je subsidies aanvragen die uitgegeven worden door Agentschap Binnenlands Bestuur.

Doelstellingen

Met deze projectoproep wil het Vlaamse gelijkekansenbeleid het aanbod aan safe(r) spaces versterken voor personen die drempels ervaren op vlak van gender- en seksuele diversiteit en handicap, met extra aandacht voor meer kwetsbare personen binnen die doelgroep(en). We willen personen en organisaties die zo’n laagdrempelige, veilige ontmoetingsplekken organiseren met elkaar verbinden om kennis en ervaringen uit te wisselen, ook specifiek voor kwetsbare groepen op verschillende kruispunten.  

We gaan op zoek naar impactvolle projecten die   

  • inzetten op ontmoeting voor de omschreven doelgroep, ondersteuning bieden en onderlinge samenwerking organiseren. Het is niet de bedoeling aparte werkingen te ondersteunen maar wel een overkoepeld initiatief te installeren en/of    

  • een netwerk organiseren waar gedeelde uitdagingen worden aangepakt en/of  

  • gericht zijn op het creëren van veilige ontmoetingsplaatsen voor personen op een specifiek kruispunt dat hen extra kwetsbaar maakt voor uitsluiting en/of   

  • inzetten op veilige ontmoeting in de publieke ruimte door het in kaart brengen van toegankelijke en inclusieve locaties.

Het projectvoorstel heeft een maximale duurtijd van 3 jaar en start ten vroegste op 1 september 2025

Financiële aspecten

Voor deze oproep is maximaal 700.000 euro beschikbaar. Het maximumbudget per project is 200.000 euro.

Bij een positieve beslissing wordt een eerste schijf van 80% van het subsidiebedrag ter beschikking gesteld. Het saldo wordt uitbetaald na inhoudelijke en financiële controle. De voorwaarden worden opgenomen in het subsidiebesluit.

Let op:

  • Enkel kosten gemaakt tijdens de projectperiode komen in aanmerking.

  • Als de netto kosten (dat zijn de aanvaarde kosten verminderd met de eventuele inkomsten die voortvloeien uit de realisatie van het project) minder bedragen dan de ontvangen subsidie, dan wordt het verschil teruggevorderd.

Rapportering

Om een vlotte verwerking van je subsidiedossier na afloop van het project te kunnen garanderen, is het belangrijk om de daarvoor bestemde rapportagedocumenten te gebruiken. 

Deze worden ter beschikking gesteld op de pagina van de projectoproep vanaf september 2025.

Documenten

Hieronder vind je

Netwerkevent

Om de impact van de projectoproepen ‘Safe(r) spaces verbinden en versterken’ en ‘Gendergerelateerd geweld’ te maximaliseren, organiseert het Agentschap Binnenlands Bestuur een netwerkmoment voor geïnteresseerde organisaties zodat zij hun ideeën kunnen afstemmen en partners kunnen zoeken. 

Het netwerkmoment zal doorgaan op dinsdag 1 april 2025 van 9u00 tot 12u30 in de polyvalente ruimte op het gelijkvloers (00.D.004) van het Marie-Elisabeth Belpairegebouw in Brussel.

INSCHRIJVEN