Projectoproep Gendergerelateerd geweld
Gendergerelateerd geweld (GGG) is geweld dat gericht is tegen personen op grond van hun geslacht, genderidentiteit of -expressie. Het omvat ook geweld dat personen van een bepaald geslacht onevenredig treft. Met deze projectoproep gaat de minister van Gelijke Kansen de strijd verder aan rond deze problematiek.
- Andere organisatie - Onderneming - Vereniging
- Gelijke kansen
- Projectsubsidie
- 02.05.2025
Met deze projectoproep wil het Vlaamse gelijkekansenbeleid bijdragen aan de preventie van gendergerelateerd geweld, het opzetten van een integrale aanpak tegen het geweld, en het wegnemen van drempels richting hulpverlening.
Het geweld blijft een ernstig probleem in Vlaanderen. Dit blijkt uit verschillende recente onderzoeken met cijfers over de omvang van het geweld in het binnen-, buitenland, internationaal en Europees. Recent onderzoek van EIGE, Europees Instituut voor Gendergelijkheid, toont de verontrustende tendens aan van meer en meer vrouwonvriendelijke ideeën onder jonge mannen, verspreid door sociale media. Gendergerelateerd geweld wordt door deze beweging genormaliseerd.
Vrouwen lopen meer risico op het geweld dan mannen, en dit geweld is vaak ernstiger. Vrouwen in een sociaal kwetsbare situatie, zoals financiële onzekerheid, werkloosheid of een handicap, zijn extra vatbaar voor slachtofferschap. Dit geldt ook voor personen uit de lgbti+ doelgroep.
De laatste decennia zijn er al heel wat belangrijke stappen gezet, maar de onderzoeken tonen telkens aan dat er nog veel ruimte is voor verbetering. De komende legislatuur zal, onder coördinatie van de minister van Justitie & Handhaving, de Vlaamse Regering opnieuw een gecoördineerde aanpak opzetten tegen het geweld.
Voorwaarden
Projecten kunnen breed inzetten op online en/of offline GGG, dan wel een specifieke focus hebben op een bepaalde vorm van GGG. De prioriteiten van de Minister voor de komende beleidsperiode, vind je terug in de beleidsnota Gelijke Kansen 2024-29.
Het projectvoorstel heeft een maximale duurtijd van 3 jaar en start ten vroegste op 1 september 2025
Procedure
Indieners kunnen verenigingen, lokale besturen, sectororganisaties en ondernemingen zijn. Per indiener kan slechts 1 aanvraag ingediend worden.
De impact van het project moet bovenlokaal zijn. Lokale besturen en organisaties met een lokale werking dienen bijgevolg samenwerkingsverbanden aan te gaan om deze bovenlokale impact te verzekeren.
Erkende partnerorganisaties van het Vlaamse gelijkekansenbeleid kunnen geen project indienen. Zij kunnen wel betrokken worden in een project via een samenwerkingsverband dat ze aangaan met de indiener van het projectvoorstel.
De deadline voor het indienen van een aanvraag is 2 mei 2025, 12u00. Je kan een aanvraag indienen vanaf 1 april 2025 via Subsidiepunt. Via deze applicatie kan je subsidies aanvragen die uitgegeven worden door Agentschap Binnenlands Bestuur.
Financiële aspecten
Voor deze oproep is maximaal 700.000 euro beschikbaar. Het maximumbudget per project is 200.000 euro. Bij een positieve beslissing wordt een eerste schijf van 80% van het subsidiebedrag ter beschikking gesteld. Het saldo wordt uitbetaald na inhoudelijke en financiële controle. De voorwaarden worden opgenomen in het subsidiebesluit.
Let op:
Enkel kosten gemaakt tijdens de projectperiode komen in aanmerking.
Als de netto kosten (dat zijn de aanvaarde kosten verminderd met de eventuele inkomsten die voortvloeien uit de realisatie van het project) minder bedragen dan de ontvangen subsidie, dan wordt het verschil teruggevorderd.
Rapportering
Om een vlotte verwerking van je subsidiedossier na afloop van het project te kunnen garanderen, is het belangrijk om de daarvoor bestemde rapportagedocumenten te gebruiken. Deze worden ter beschikking gesteld op de pagina van de projectoproep vanaf september 2025.
Documenten
Hieronder vind je
Een voorbeeld van de vragen in het aanvraagformulier(PDF bestand opent in nieuw venster) dat opent op 1 april in SubsidiePunt. Deze kan je gebruiken om jouw aanvraag voor te bereiden.
Het begrotingssjabloon(Excel bestand opent in nieuw venster) Dit sjabloon zal je ingevuld moeten opladen bij je aanvraag in SubsidiePunt. Meer informatie vind je op het eerste tabblad.
De clausule non-discriminatie en integriteit(PDF bestand opent in nieuw venster) Bij de aanvraag wordt gevraagd om deze te ondertekenen.
Netwerkevent
Om de impact van de projectoproepen ‘Safe(r) spaces verbinden en versterken’ en ‘Gendergerelateerd geweld’ te maximaliseren, organiseert het Agentschap Binnenlands Bestuur een netwerkmoment voor geïnteresseerde organisaties zodat zij hun ideeën kunnen afstemmen en partners kunnen zoeken.
Het netwerkmoment zal doorgaan op dinsdag 1 april 2025 van 9u00 tot 12u30 in de polyvalente ruimte op het gelijkvloers (00.D.004) van het Marie-Elisabeth Belpairegebouw in Brussel.