Gedaan met laden. U bevindt zich op: Ondersteuning van lokale besturen in het kader van de preventie van radicalisering Projecten

Ondersteuning van lokale besturen in het kader van de preventie van radicalisering

In het kader van de preventie van gewelddadige radicalisering, extremisme en polarisatie lanceerde Vlaams minister van Samenleven, Bart Somers, op 5 maart 2021 een projectoproep die ondersteuning voorziet voor gemeenten en steden om deze problematieken aan te pakken.

Zo kunnen steden en gemeenten hun lokale regiefunctie versterken door het uitbouwen van hun netwerken en de mogelijkheid te bieden gericht in te spelen op bepaalde pijnpunten die zich lokaal voordoen. Hierbij kan het een meerwaarde zijn om de krachten te bundelen en een samenwerking aan te gaan met verschillende steden en gemeenten.

In totaal werden voorlopig 14 projecten geselecteerd die vanaf 1 juli 2021 van start zullen gaan. Concreet gaat het om onderstaande projecten:

Lokaal bestuurProject

Stad Mechelen

DOPREV (Duurzaam online preventie)

Stad Genk

ism As, Houthalen-Helchteren, Zutendaal

PURE verbindingen (Positieve, Universele, Respectvolle, Echte)

Stad Oostende

Lokaal integraal deradicaliseringsbeleid

Stad Aalst

ism Liedekerke, Ninove, Geraardsbergen, Denderleeuw

Project Dender360° Een 360°-aanpak ter preventie van gewelddadige radicalisering, extremisme en polarisering.

Stad Sint-Niklaas

Polarisering, extremisme en radicalisering bij jongeren: een sluitende aanpak

Stad Antwerpen

Preventie en bestrijding van online en offline gewelddadige radicalisering, polarisering en extremisme, haatzaaierij, fake news en complottheorieën.

Stad Vilvoorde

ism Machelen

In verbinding

Stad Menen

ism Wevelgem

Aanpak polarisatie en radicalisering Menen - Wevelgem

Stad Leuven

Jong geweld

Stad Herentals

ism Grobbendonk, Vorselaar, Olen, Herenthout

LIVC-R als een breed platform (en netwerk) om meer (en samen) aan de slag te gaan met ontwortelde/ontwrichte burgers in de stad Herentals en de regio Neteland

Stad Bree

ism Bocholt, Kinrooi, Oudsbergen

De aanpak van sterk opkomende online polarisatie en radicalisering door kennisverbreding, netwerkversterking en inzetten op jongeren.

Stad Roeselare

ism Izegem, Hooglede

Van polarisatie naar verbinding.

Stad Gent

Het ontwikkelen en uitrollen van preventiestrategieën door het aanpakken van de voedingsbodems van extreem rechts en polarisering

Stad Beringen

ism Tessenderlo

Analyse, vroeg-detectie en aanpak van signalen van polarisatie bij middelbare scholieren in Beringen, Ham en Tessenderlo via vorming en outreachend werk ter preventie van gewelddadige radicalisering, met focus op de invloed van sociale media.