Vragen
Een ruimtelijk uitvoeringsplan geeft uitvoering aan een ruimtelijk structuurplan.
Het heeft een verordenende waarde voor alle overheidsbeslissingen en legt voor de in het plan opgenomen percelen onder meer vast:
- welke activiteiten er mogen plaatsvinden
- waar al dan niet mag worden gebouwd en aan welke stedenbouwkundige voorschriften huizen en constructies in een bepaalde zone moeten voldoen
- hoe een bepaald gebied ingericht en beheerd moet worden
De toegelaten gebouwen en activiteiten worden aangeduid op kaart (grafisch plan met zones). Bij elke zone wordt in de stedenbouwkundige voorschriften omschreven welke regels van toepassing zijn in dat gebied.
Een ruimtelijk uitvoeringsplan heeft een verordenende, dus verplichtende waarde voor iedereen. Het heeft met andere woorden kracht van wet. Dit betekent concreet dat een omgevingsvergunning slechts kan worden verleend als de beoogde ingreep in overeenstemming is met het ruimtelijk uitvoeringsplan op die plaats.
De Vlaamse overheid maakt gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUP’s) op.
Inspraakreacties kunnen worden ingediend tot uiterlijk de laatste dag van de inspraakperiode via het online formulier(opent in nieuw venster).
Reageren kan ook per brief. Overhandig uw brief tegen ontvangstbewijs bij de betrokken gemeenten.
U kan ook een brief versturen naar Departement Omgeving, Graaf de Ferrarisgebouw, Koning Albert II-laan 20 bus 7, 1000 Brussel.
Inspraakreacties kunnen op verschillende manieren worden ingediend: digitaal via de website, op papier, via de gemeente, bij het Departement Omgeving. Alle reacties worden bijeengebracht en op dezelfde manier verwerkt. Waar of hoe ze zijn ingediend, maakt dus geen verschil.
De verwerking van de inspraakreacties wordt voorbereid door het planteam. Het planteam onderzoekt en beoordeelt alle inspraakreacties. Over alle onderdelen en aspecten van het dossier dat ter inzage lag (de startnota of het ontwerp GRUP) kan een inspraakreactie worden ingediend. Het planteam bundelt alle inspraakreacties en groepeert gelijkaardige opmerkingen. De beoordeling gebeurt ook gegroepeerd en niet op individuele basis per reactie.
Inspraak op startnota
Op basis van de inspraakreacties en adviezen wordt de startnota herwerkt tot een scopingnota. De scopingnota legt de inrichtingsvarianten vast die onderzocht zullen worden en geeft aan hoe het milieueffectenonderzoek wordt aangepakt. In bijlage bij de scopingnota is een antwoordnota te vinden, waarin terug te vinden is hoe met alle elementen uit de inspraak is omgegaan.
Inspraak op ontwerp GRUP
Het planteam kan oordelen dat een bezwaar terecht is en kan in navolging daarvan een aanpassing aan het plan en/of de stedenbouwkundige voorschriften voorstellen. Het planteam kan oordelen dat een bezwaar terecht is maar dat de vereiste aanpassing zo fundamenteel is, dat er een nieuw ontwerp-GRUP moet worden opgemaakt waarna een nieuw openbaar onderzoek volgt. Het planteam kan oordelen dat een bezwaar niet terecht is en voorstellen om het plan of de stedenbouwkundige voorschriften niet aan te passen. Het planteam motiveert haar beoordeling. Ze maakt dus duidelijk waarom ze tot een bepaalde beoordeling of keuze komt.
Nadat het planteam de beoordeling heeft afgerond, wordt het plan opnieuw voorgelegd aan de Vlaamse Regering die de beslissing neemt om het plan al dan niet aan te passen en definitief goed te keuren. De Vlaamse Regering beschikt over een termijn van 180 dagen (inclusief de voorbereiding door het planteam). Die beslissing wordt eveneens gemotiveerd. De motivering wordt opgenomen in het Besluit van de Vlaamse Regering. Dat Besluit wordt gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en op de website van het Departement Omgeving. Bezwaarindieners kunnen in dat besluit terugvinden hoe hun bezwaar is beoordeeld.
Het is dus niet zo dat je een bericht krijgt met de verwerking van je inspraakreactie. Als je je inschrijft voor de nieuwsbrief, zal je wel op de hoogte gebracht worden van de publicatie van de scopingnota of de definitieve vaststelling en word je doorverwezen naar de website, waar je hetzij de scopingnota, hetzij het Besluit van de Vlaamse Regering kan vinden. Hierin kan je terugvinden wat met de verschillende elementen uit je reactie is gebeurd. Het goedkeuringsbesluit en het definitieve plan kan je ook inkijken bij de gemeente.
Inschrijven op de nieuwsbrief kan onderaan deze pagina.
Nieuwsbrief
Wil je op de hoogte gehouden worden over het verloop van de procedure? Schrijf je dan zeker in voor de nieuwsbrief.