Gedaan met laden. U bevindt zich op: Waterstof: een cruciaal puzzelstuk in de energietransitie

Waterstof: een cruciaal puzzelstuk in de energietransitie

Opleidingsverstrekker
Universiteit Gent
Registratienummer
ODB-1003123
Geregistreerd
op: 10 januari 2024

Deze opleiding komt in aanmerking voor

  • Opleidingscheques
  • Vlaams opleidingsverlof

Aantal uren: 33 uur

Eindbeoordeling voorzien: ja

Blended leren: nee

Mentoropleiding: nee

Extra informatie: http://www.ugain.ugent.be/waterstofopent in nieuw venster

Doelgroep

Deze opleiding is hoofdzakelijk bedoeld voor mensen uit bedrijven die een transitie naar waterstof willen maken (bijvoorbeeld de staal of chemische sector) of die waterstoftechnologie ontwikkelen, ontwerpen of implementeren in specifieke toepassingen (bijvoorbeeld transport of industrie).

De opleiding richt zich specifiek tot technische profielen die zich willen bijscholen rond waterstoftechnologie.

Het niveau van voorkennis is minstens dat van een technische bachelor.

Voorwaarden

  • Specifieke voorwaarden per opleidingsincentive

    Elke opleidingsincentive heeft zijn eigen specifieke voorwaarden om te bepalen of u recht heeft. Kijk na of u voldoet aan de voorwaarden van de opleidingsincentive waarvan u gebruik wil maken (Vlaams opleidingsverlof(opent in nieuw venster), Vlaams opleidingskrediet(opent in nieuw venster) en opleidingscheques voor werknemers(opent in nieuw venster)

  • Opleidingscheques: beperkende voorwaarde opleidingsniveau

    Deze opleiding kan u betalen met een opleidingscheque. Bent u hooggeschoold (u behaalde een graduaats-, bachelor- of masterdiploma)? Dan kan dat enkel als u een ‘attest loopbaanbegeleiding’ heeft van maximaal 6 jaar oud. In dit attest verklaart een loopbaanbegeleider dat de opleiding noodzakelijk is voor de uitvoering van uw persoonlijk ontwikkelplan (POP). In de aanvraag van de opleidingscheque wordt automatisch de opleidingscode ODB-P00001 ingevuld.

Inhoud van de opleiding

Eén van de grootste uitdagingen van deze eeuw is ongetwijfeld de transitie naar een duurzame en klimaatbestendige samenleving en economie. De waterstofsector wordt beschouwd als een veelbelovende technologische sector met een groeipotentieel die de duurzame groei kan ondersteunen.

België wil zich positioneren als importhub voor waterstof en koploper worden in de waterstoftechnologie. De komende tien jaar zijn cruciaal in dat verhaal. Dat waterstof potentieel heeft, mag blijken uit het feit dat het vaak bestempeld wordt als de ontbrekende schakel om moeilijk te elektrificeren sectoren te vergroenen. Waterstof en afgeleide molecules van waterstof zoals methanol, methaan en ammoniak kunnen veelzijdig ingezet worden voor het verduurzamen van industriële producten en processen maar ook als energiedrager om energie te importeren of als brandstof voor de transportsector.

De toepassing en de uitrol van waterstoftechnologie in onze samenleving vraagt ook om de noodzakelijke competenties op onze arbeidsmarkt. Competenties die nodig zijn over de hele waterstofwaardeketen van productie, conversie, opslag, transport tot het gebruik in de vele waterstoftoepassingen in verschillende sectoren. Het veiligheidsaspect en certificatie om bepaalde processen en toepassingen om te vormen naar waterstof is hierbij een belangrijk gegeven. Deze opleiding draagt bij aan het geprofessionaliseerd opleidingsaanbod rond waterstof, op maat van de bedrijven. Ze combineert theoretische kennis in de verschillende facetten van waterstof (productie, conversie, opslag, transport, gebruik, veiligheid en business cases) in combinatie met unieke bedrijfsbezoeken uit de industrie.

  • Waterstofproductie
  • Waterstofimport, -opslag en -transmissie
  • Waterstofconversie en gebruik in industrie
  • Waterstof in transport
  • Veiligheid en vergunningen
  • Waterstof business development

Alle info op www.ugain.ugent.be/waterstof(opent in nieuw venster)