Gedaan met laden. U bevindt zich op: Proactief aan de slag als syndicaal afgevaardigde in de metaalsectoren: deel 2

Proactief aan de slag als syndicaal afgevaardigde in de metaalsectoren: deel 2

Opleidingsverstrekker
Metaal Centrale der Metaalbewerkers
Registratienummer
ODB-V00541
Geregistreerd
op: 18 oktober 2024

Deze opleiding komt in aanmerking voor

  • Opleidingscheques
  • Vlaams opleidingsverlof

Aantal uren: 40 uur

Eindbeoordeling voorzien: nee

Blended leren: nee

Mentoropleiding: nee

Doelgroep

Deze cursus is het tweede deel van een opleiding die gericht is op het proactief aan de slag gaan met je verantwoordelijkheden en bevoegdheden als syndicaal afgevaardigde binnen een onderneming. De deelnemers hebben hiervoor ook reeds een opleiding rond het CPBW of de OR gevolgd.

Voorwaarden

  • Specifieke voorwaarden per opleidingsincentive

    Elke opleidingsincentive heeft zijn eigen specifieke voorwaarden om te bepalen of u recht heeft. Kijk na of u voldoet aan de voorwaarden van de opleidingsincentive waarvan u gebruik wil maken (Vlaams opleidingsverlof, Vlaams opleidingskrediet en opleidingscheques voor werknemers

  • Opleidingscheques: beperkende voorwaarde opleidingsniveau

    Deze opleiding kan u betalen met een opleidingscheque. Bent u hooggeschoold (u behaalde een graduaats-, bachelor- of masterdiploma)? Dan kan dat enkel als u een ‘attest loopbaanbegeleiding’ heeft van maximaal 6 jaar oud. In dit attest verklaart een loopbaanbegeleider dat de opleiding noodzakelijk is voor de uitvoering van uw persoonlijk ontwikkelplan (POP).

Inhoud van de opleiding

In deze SA-vorming deel 2 zal de deelnemer volledig bewust worden van diens rechten, mogelijkheden en handelingscapaciteit als syndicaal afgevaardigde in een onderneming. In functie hiervan zal de deelnemer de eigen communicatiestrategieën aanscherpen – zowel ten aanzien van collega’s als ten aanzien van de werkgever – en zal die leren hoe de collectieve dimensie van individuele problemen blootgelegd kan worden. Daarnaast zal vooral gefocust worden op het analyseren van syndicale doelstellingen en acties om op zoek te gaan naar de manier waarop ze met elkaar in verband (kunnen) staan en wat mogelijk voor problemen kan zorgen: hoe is het mogelijk dat een doelstelling moeilijk gerealiseerd wordt aan de hand van bepaalde acties? De deelnemer zal kritischer kunnen zijn over de syndicale doelstellingen en acties, alsook over de eigen rol hierin.

Na het volgen van deze SA-vorming deel 2 kan je…

  • een analyse maken van het eigen groeiproces in deze opleiding;
  • actief luisteren en doorvragen in gesprekken om de kern van een probleem te herkennen;
  • collectiviseren van de kernproblemen tot een actiepunt;
  • analyseren van de huidige syndicale acties in functie van de gestelde doelstellingen;
  • werknemers bewustmaken en stimuleren in een actieve en duurzame deelname aan het sociaal overleg binnen de onderneming;
  • weten wat je kan en mag als SA-afgevaardigde op juridisch vlak;
  • eigen SMART-doelen zetten en medestanders zoeken om individuele en collectieve dossiers op de agenda van het sociaal overleg te zetten;
  • onderscheid maken tussen feiten en meningen;
  • feitelijke argumentatie opbouwen voor individuele en collectieve dossiers;
  • inzicht verwerven in onderhandelingstechnieken: onderscheid maken tussen de vorm, de bijzaken, de inhoud en de hoofdzaak.

Meer dan tijdens de vorige vormingsweken wordt ingezet op het ontwikkelen van individuele vaardigheden en cruciale genuanceerde inzichten over syndicale verwachtingen, communicatiemethodes, doelstellingen en syndicale acties. Methodisch wordt gebruik gemaakt van onder andere activerende technieken, dialoogtechnieken en cases. Kleine groepen zijn hierbij aangewezen.