Gedaan met laden. U bevindt zich op: Schoolkosten basisonderwijs

Schoolkosten basisonderwijs

Inschrijven in het basisonderwijs is gratis. Ook heel wat materialen en activiteiten zijn gratis. Voor sommige zaken mag de school een bijdrage vragen maar is er een maximumbedrag.

Gratis inschrijving

In het basisonderwijs schrijf je je kind gratis in, zowel in de kleuterschool als in de lagere school. De school mag geen inschrijvingsgeld vragen.

Gratis materiaal

Ook de materialen en activiteiten die strikt nodig zijn voor de onderwijsdoelen, zijn gratis. In de onderwijsdoelen bepaalt de overheid in grote lijnen wat je kind moet kennen.

Die materialen en activiteiten staan in de officiële lijst met gratis materiaal. De school van je kind kan daar geen bijdrage voor vragen.

De school kan ook geen waarborg vragen voor dat materiaal en vervangt versleten materiaal op eigen kosten. Je kind kan het materiaal uit de lijst mee naar huis nemen als dat nodig is om huiswerk te maken.

Overzicht van gratis materiaal
Gratis materiaalVoorbeelden of woordje uitleg
BewegingsmateriaalBallen, touwen, (klim)toestellen, driewielers …
ConstructiemateriaalKarton, hout, hechtingen, gereedschap, katrollen, tandwielen, bouwdozen
ICT-materiaalComputers inclusief internet, TV, radio, telefoon …
Informatiebronnen(Verklarend) woordenboek, (kinder)krant, jeugdencyclopedie, documentatiecentrum, cd-rom, dvd, klank- en beeldmateriaal …
KinderliteratuurPrentenboeken, (voor)leesboeken, kinderromans, poëzie, strips …
KnutselmateriaalLijm, schaar, grondstoffen, textiel …
Leer- en ontwikkelingsmateriaalSpelmateriaal, lees- en rekenmateriaal, denkspellen, materiaal voor socio-emotionele ontwikkeling …
MeetmateriaalLat, graadboog, geodriehoek, tekendriehoek, klok (analoog en digitaal), thermometer, weegschaal …
MultimediaAudiovisuele toestellen, fototoestel, DVD-speler …
MuziekinstrumentenTrommels, fluiten …
PlanningsmateriaalSchoolagenda, kalender, dagindeling …
SchrijfgeriefPotlood, pen …
TekengeriefStiften, kleurpotloden, verf, penselen …
Handboeken, schriften, werkboeken en –blaadjes, fotokopieën, softwareDe school mag kiezen welke materialen ze gebruikt. De ene school werkt met handboeken en werkboeken, terwijl een andere school fotokopieën gebruikt. In beide gevallen moet de school het materiaal gratis aanbieden.
Materiaal expliciet vermeld in een onderwijsdoel:
  • Atlas
  • Globe
  • Kaarten
  • Kompas
  • Passer
  • Tweetalige alfabetische woordenlijst
  • Zakrekenmachine
Al dit materiaal is verplicht, omdat de eindtermen opleggen dat je kind ermee leert werken. De school moet bijvoorbeeld zorgen voor een gratis passer omdat leren werken met een passer in de eindtermen wiskunde staat.

De school van je kind is niet verplicht om al dat materiaal aan te bieden. Ze kan dat zelf kiezen. Maar alles wat ze uit de lijst kiest, moet gratis zijn. Zo kan een school die met muziekinstrumenten wil werken gratis trommels, fluiten of xylofoons aanbieden.

Alleen de materialen die expliciet nodig zijn voor de onderwijsdoelen, zijn allemaal verplicht.

Je kind krijgt al dat materiaal niet altijd persoonlijk. De school moet wel zorgen dat er voor alle leerlingen genoeg atlassen, woordenboeken, computers, tekengerei … beschikbaar zijn.

Kunnen zwemmen is een basisvaardigheid voor kinderen in de lagere school. Daarom is zwemmen opgenomen in de onderwijsdoelen voor het lager onderwijs.

Elke leerling in het lager onderwijs heeft recht op 1 schooljaar gratis zwemmen. Dat betekent dat de school voor elke leerling 1 schooljaar lang de kosten voor het vervoer naar en de toegang tot het zwembad betaalt.

Tijdens de andere schooljaren kan de school je een bijdrage vragen voor het vervoer en de toegang tot het zwembad. Die bijdrage valt onder de scherpe maximumfactuur.

De schoolraad bespreekt:

  • Welke leerlingengroepen gratis mogen zwemmen
  • Of andere leerlingengroepen gaan zwemmen en welke bijdrage ouders daarvoor betalen

Bijdrage voor andere materialen, diensten en activiteiten

Scholen gebruiken vaak meer materialen en bieden meer activiteiten aan dan strikt nodig is om de onderwijsdoelen te bereiken. Het gaat om materialen en activiteiten die het leren boeiender maken. Scholen kunnen ook andere diensten aanbieden.

Voor die uitgaven kan de school je een bijdrage vragen.

Financiële tegemoetkomingen

Je kan met de school een individueel betalingsplan afspreken.
Veel scholen werken met een spaarsysteem om de kosten te spreiden. Sommige scholen hebben een solidariteitsfonds dat bijspringt als je niet alles kan betalen.

Kleutertoeslag , schooltoeslag en schoolbonus

De kleutertoeslag en de schoolbonus en -toeslag voor kinderen in het kleuter- en lager onderwijs zijn geïntegreerd in het Groeipakket.

De schoolbonus(opent in nieuw venster) krijg je automatisch.

Je kleutertoeslag(opent in nieuw venster) en/of schooltoeslag(opent in nieuw venster) wordt automatisch berekend en uitbetaald door je uitbetaler. Je moet dus geen aanvraag indienen.

Heb je vragen over je eventuele schooltoeslag? Neem dan contact op met je uitbetaler. Die vind je terug op de website van het groeipakket.

Kansenpas en onderwijscheque

In sommige steden en gemeenten kan je een kansenpas en/of een onderwijscheque aanvragen. Daarmee kan je kind goedkoper aan schoolactiviteiten deelnemen. Vraag meer informatie aan je school of bij de sociale dienst van je stad of gemeente.

Vraag of klacht over schoolkosten?

Op de school van je kind

Heb je een probleem, bespreek dat dan met de directeur of met de oudervertegenwoordiger in de schoolraad.

Bij de Commissie zorgvuldig bestuur

Als je aangerekende schoolkosten te hoog of onterecht vindt, kan je daar een vraag over stellen of een klacht indienen bij de Commissie zorgvuldig bestuur(opent in nieuw venster).