Gedaan met laden. U bevindt zich op: Ziekenhuis, preventorium en kinderpsychiatrie

Ziekenhuis, preventorium en kinderpsychiatrie

Leerlingen die opgenomen zijn in een ziekenhuis, preventorium of residentiële setting, kunnen ziekenhuisonderwijs volgen. Dit zijn de type 5 scholen van het buitengewoon onderwijs. Soms verblijft een leerling in een K-dienst (dienst neuropsychiatrie voor kinderen), die ook onderwijsbegeleiding voorziet.

Ziekenhuisscholen (buitengewoon onderwijs type 5)

Wat is het?

Een ziekenhuisschool is een school voor buitengewoon onderwijs type 5 die hoort bij een ziekenhuis, preventorium of residentiële setting.

In ziekenhuisscholen speelt de gezondheid van het kind de hoofdrol. Leraren geven onder andere les aan leerlingen met een (ernstige) ziekte en leerlingen die revalideren na een zwaar ongeval.

Sommige kinder- en jeugdpsychiatrische diensten bevinden zich in een ziekenhuisschool type 5.

Voor wie?

Leerlingen die langdurig in een ziekenhuis, preventorium of residentiële setting verblijven, kunnen terecht in een ziekenhuisschool (buitengewoon onderwijs type 5):

Het schoolteam van zo’n ziekenhuisschool speelt in op de specifieke onderwijsbehoeften van elke leerling. De ziekenhuisscholen werken samen met de thuisschool van de leerling.

Het doel is om de leerachterstand te beperken en een terugkeer naar de school vlot te laten verlopen. Er worden afspraken gemaakt met de leerling, de ouders, de thuisschool en met een verpleegkundige of iemand van het begeleidingsteam.

Wie organiseert het?

Een schoolbestuur kan een ziekenhuisschool oprichten. Het schoolbestuur dient een aanvraag in. Daarna neemt de Vlaamse Regering een beslissing over de aanvraag.

Hoe kan je les volgen?

Je hebt een attest nodig van de behandelende arts van de medische of psychiatrische voorziening of van de directeur in een residentiële setting.

Ziekenhuisscholen reiken geen diploma’s uit. Diploma’s worden uitgereikt door de thuisschool.

K-diensten en diensten met onderwijsbehoeften (DMOB)

Wat is het?

Een K-dienst is een dienst neuropsychiatrie voor kinderen.

Een aantal K-diensten ontvangen jaarlijks middelen om een onderwijsaanbod te organiseren voor leerlingen die er verblijven. Dat is een ‘dienst met onderwijsbehoefte’ (DMOB).

Het gaat over diensten die niet verbonden zijn aan een type 5 school.

Voor wie?

Leerlingen die zijn opgenomen in een kinder- en jeugdpsychiatrie. Ziekenhuisscholen actief in de psychiatrie of een psychiatrische afdeling van een ziekenhuis hebben dezelfde doelgroep.

Het doel is om de leerachterstand te beperken en een terugkeer naar de school vlot te laten verlopen. De leerling blijf ingeschreven in de thuisschool. Het is de taak van de thuisschool om de dienst te helpen bij een zinvol en haalbaar onderwijsaanbod.

Wie organiseert een dienst met onderwijsbehoefte?

Zorginstellingen organiseren op kleine basis een onderwijsaanbod.

Hoe kan je les volgen?

Als je in een dienst met onderwijsbehoefte (DMOB) verblijft, kan je les volgen. De dienst moet ouders informeren over:

  • De mogelijkheid om onderwijs te volgen in de dienst of voorziening
  • De doelen en inhoud van het onderwijsaanbod
  • Hoe ouders contact kunnen opnemen met leraren

Ouders vragen het onderwijs aan bij de dienst.

Voor elke leerling wordt een plan op maat gemaakt dat aangeeft hoe het onderwijs past bij de medische en/of therapeutische zorg. Dat plan wordt gemaakt in overleg met de thuisschool en houdt rekening met de onderwijsdoelen.

De dienst kan geen diploma’s uitreiken. Diploma’s worden uitgereikt door de thuisschool.