Gedaan met laden. U bevindt zich op: CLIL: leren in een andere taal dan het Nederlands

CLIL: leren in een andere taal dan het Nederlands

Sommige Vlaamse scholen secundair onderwijs bieden een vorm van meertalig onderwijs aan: CLIL (Content and Language Integrated Learning). Ze onderwijzen dan niet-taalvakken in een andere taal dan het Nederlands.

Wat is CLIL?

CLIL-scholen bieden lessen aan in 1 van de volgende 3 moderne vreemde talen: Frans, Engels of Duits. Een leerkracht economie geeft het vak bijvoorbeeld in het Frans of een leerkracht Duits geeft esthetica in die taal. De school mag ook onderdelen van 1 of meerdere vakken in deze talen aanbieden.

    Voorwaarden

    CLIL is mogelijk onder een aantal voorwaarden:

    • CLIL kan in het voltijds gewoon secundair onderwijs, het deeltijds beroepssecundair onderwijs, de leertijd en in opleidingsvorm 4 van het buitengewoon secundair onderwijs. Zowel in als in niet-duale opleidingen.
    • De lessen vinden plaats in het Frans, Engels of Duits.
    • Een CLIL-traject streeft dezelfde doelstellingen na als het Nederlandstalige vak of vakonderdeel. Er zijn niet minder onderwijsdoelen voor het vak. De leerlingen ontwikkelen vaardigheden in zowel de doeltaal als in het vak zelf.
    • CLIL neemt maximaal 20% in van de onderwijstijd, de taalvakken Engels, Frans en Duits niet meegerekend. ClIL kan ook in stages en in levensbeschouwelijke vakken (zedenleer, rooms-katholieke godsdienst, islamitische godsdienst …).
    • De school moet het vak ook in het Nederlands aanbieden. Als ouder of als leerling kan je kiezen om het vak in de andere taal dan wel in het Nederlands te volgen.