Gedaan met laden. U bevindt zich op: Gewestelijke Omgevingsvergunningscommissie (GOVC)

Gewestelijke Omgevingsvergunningscommissie (GOVC)

Wat doet de GOVC?

De gewestelijke omgevingsvergunningscommissie (GOVC) is een onafhankelijk adviesorgaan met als decretale opdracht het verlenen van een geïntegreerd advies aan de Vlaamse Regering over:

  • aanvragen waarvoor de Vlaamse Regering in eerste administratieve aanleg de bevoegde overheid is en die beantwoorden aan een van de volgende voorwaarden:
    • het gaat om een aanvraag van een vergunning voor de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit van de eerste klasse;
    • er is een project-MER opgesteld of een ontheffing van de rapportageverplichting verkregen;
    • de opmaak van een mobiliteitsstudie is vereist;
    • minstens vijf adviezen als vermeld in artikel 35, 37, 38/1 en 38/3 van het Omgevingsvergunningsbesluit moeten worden ingewonnen, de adviezen van de afdeling GOP (ruimtelijke ordening en milieu) van het Departement Omgeving en van de ASTRID-veiligheidscommissie, vermeld in artikel 35, §17, niet inbegrepen;
  • beroepen tegen de beslissing van de deputatie, waarbij de provinciale omgevingsvergunningscommissie (POVC) de vergunningsaanvraag in eerste administratieve aanleg moest adviseren;
  • verzoeken tot bijstelling van de milieuvoorwaarden van de omgevingsvergunning voor Vlaamse projecten en beroepen tegen de beslissingen van de deputatie over een verzoek tot bijstelling;
  • vragen tot afwijking van de algemene en sectorale milieuvoorwaarden van titel II of III van het VLAREM.

De GOVC staat ook in voor het uitvoeren van de evaluaties van de milieuvoorwaarden die van toepassing zijn op Vlaamse projecten, zoals de GPBV-evaluaties.

Samenstelling en organisatie

De GOVC is samengesteld uit een voorzitter, een secretaris, deskundigen en vertegenwoordigers van de instanties die bevoegd zijn om advies te geven. Het betrokken college van burgemeester en schepenen of de gemeentelijke omgevingsambtenaar kan deel uitmaken van de commissie met raadgevende stem behalve als de te behandelen aanvraag of het te behandelen beroep van het college uitgaat.

De GOVC vergadert meerdere keren per maand, doorgaans op een dinsdag. Tijdens de beraadslaging over het dossier kunnen de aanvrager en de beroepsindiener(s) gehoord worden door de commissie, als zij dit gevraagd hebben. Na beraadslaging over het vergunningsdossier en rekening houdend met alle beschikbare dossierstukken, gegevens en informatie, formuleert de omgevingsvergunningscommissie een geïntegreerd advies.

Hoorzitting

Aanvragers en beroepsindieners kunnen een hoorzitting bij de GOVC aanvragen. Bezwaarindieners worden niet gehoord.

  • projectaanvrager: u duidt dit bij het indienen van uw aanvraag aan onder het luik ‘projectinformatie’ op het Omgevingsloket
  • beroepsindiener: u vermeldt dit in uw beroepschrift en duidt dit bij indienen ook aan op het Omgevingsloket.

Als de beroepsindiener gevraagd heeft om door de GOVC gehoord te worden, worden zowel de beroepsindiener als de vergunningsaanvrager uitgenodigd voor het horen door de GOVC.

Het secretariaat van de GOVC stuurt via het Omgevingsloket een uitnodiging voor de commissievergadering waarop het dossier zal worden behandeld.

Schriftelijke hoorzitting

U kan er voor kiezen om schriftelijk te worden gehoord. Ook daarvoor zal het secretariaat u vragen om tijdig te bevestigen. Indien u in dit geval nog een nota wenst in te dienen, zorgen de partijen die toegang hebben tot het dossier op het Omgevingsloket daarbij zelf voor het opladen van deze nota op het Omgevingsloket (via de actie “verstuur een bericht”). De andere partijen bezorgen deze nota via e-mail aan het secretariaat.

Hoe verloopt de hoorzitting?

  • De hoorzittingen voor aanvragers en beroepsindieners worden in principe georganiseerd via videoconferentie. Alle praktische informatie over de hoorzitting wordt steeds via het Omgevingsloket meegedeeld.

    Als de vermoedelijke datum van de behandeling van uw dossier gekend is, ontvangt u hiervan een bericht. U ontvangt ook een bericht als de agendering wijzigt.

    Heeft u bij indienen van de aanvraag of in het beroepschrift gevraagd om gehoord te worden, ontvangt u ongeveer twee weken voor de hoorzitting een uitnodiging. Het secretariaat zal u vragen om tijdig te bevestigen of u gehoord wil worden en de naam, het e-mailadres en het gsm-nummer van de deelnemende persoon/personen te bezorgen. Indien u niet tijdig reageert op de uitnodiging voor de hoorzitting, gaat de GOVC ervan uit dat u niet wil gehoord te worden.

    In de week voor de hoorzitting ontvangen deze personen een bericht met het vermoedelijke tijdstip van de hoorzitting.

  • Om een inhoudelijk kwalitatief en nuttig debat op een hoorzitting mogelijk te maken, wordt elk dossier in de voorafgaande weken grondig geanalyseerd en voorbereid door de voorzitter, de toegewezen secretaris en de overige leden van de commissie.

    De GOVC vraagt daarom aan alle partijen en hun vertegenwoordigers om steeds op het vroegst mogelijke ogenblik aan het secretariaat te melden dat een inhoudelijke behandeling van het dossier niet langer nodig is of kan uitgesteld worden, bijvoorbeeld omdat de aanvraag of het beroep wordt ingetrokken of omdat er een wijziging (nieuwe projectinhoudversie) wordt ingediend die aanleiding geeft tot een nieuw openbaar onderzoek en nieuwe adviesronde.

    Voor aanvragers

    De GOVC verwacht dat u alle verleende adviezen grondig leest. Er wordt verwacht dat u aangeeft of u akkoord kan gaan met de in de adviezen voorgestelde voorwaarden. Desgevallend wordt ook een reactie gevraagd op de bezwaren die ingediend zijn tijdens het openbaar onderzoek. De bezwaarschriften kan u opvragen bij de gemeente.

    Als er ongunstige adviezen zijn verleend of voorwaarden worden gesteld waarmee u niet akkoord kan gaan of waarvoor vergunningsplichtige wijzigingen nodig zijn, is het aangeraden om vooraf aan de hoorzitting naar oplossingen te zoeken. U neemt hiervoor rechtsreeks contact op met de betreffende adviesinstantie(s).

    Aangezien de spreektijd tijdens de hoorzitting beperkt is, kan u voorafgaand aan de vergadering uw reactie op de adviezen en bezwaren in een nota bezorgen via een bericht op het Omgevingsloket.

  • Op de dag van de hoorzitting ontvangen de deelnemers bij de effectieve start van de behandeling van het dossier via e-mail een link naar de Teamsvergadering (handleiding aanmelden voor de teamsvergadering(Word bestand opent in nieuw venster)).

    Vertragingen zijn mogelijk. Houd dus uw mail in de gaten en refresh uw browser regelmatig. Via deze link komt u in de lobby terecht. U wacht daar tot u wordt toegelaten tot de hoorzitting.

    De partijen worden steeds samen gehoord. Bij een beroepsdossier komt/komen de beroepsindiener(s) eerst aan bod, gevolgd door de aanvrager. De spreektijd bedraagt normaal gezien 10 minuten per partij, maar in bepaalde omstandigheden kan de voorzitter daarvan afwijken.

    Het is niet de bedoeling van de hoorzitting om het project nog voor te stellen of alle beroepsargumenten te herhalen. Een presentatie kan gegeven worden, maar dan wordt het bestand best op voorhand bezorgd aan het secretariaat.

  • Zodra het GOVC-advies beschikbaar is, neemt u dit door en meldt u eventuele fouten zo snel mogelijk aan het secretariaat.