Nieuw Vlaams Departement Werk, Economie, Wetenschap, Innovatie en Sociale Economie van start op 1 januari 2025
De Vlaamse overheid optimaliseert haar werking. Op 1 januari 2025 fuseren het Departement Werk en Sociale Economie (WSE) en het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) tot het nieuwe Departement Werk, Economie, Wetenschap, Innovatie en Sociale Economie (WEWIS).
Bundeling Vlaamse sociaal-economische beleidshefbomen
Met deze fusie worden de belangrijke Vlaamse sociaal-economische hefbomen van enerzijds het arbeidsmarkt-, competentie-, talent- en sociale economiebeleid en anderzijds het economisch- wetenschaps- en innovatiebeleid gebundeld in een slagkrachtig nieuw departement.
Beleidswinsten
De integratie van de twee departementen leidt tot besparingen door het verminderen van de managementfuncties en het benutten van schaalvoordelen via het integreren van de management ondersteunende diensten zoals IT, facility, HR, communicatie, begroting en boekhouding. Maar bovenal leidt het samengaan tot beleidswinsten, door de meer integrale beleidsbenadering die bevorderd wordt.
De grote uitdagingen waarvoor de Vlaamse arbeidsmarkt, economie en samenleving staan – als gevolg van de demografische, digitale, technologische en klimaatneutrale transities - vereisen een innovatief geïntegreerd beleid dat de silo’s doorbreekt en samenwerking over beleidsvelden heen stimuleert.
Tien strategische doelstellingen voor het nieuwe departement
In overeenstemming met de beleidsnota’s 2024-2029 van de voogdijministers van het nieuwe departement, zijnde minister-president Matthias Diependaele (beleidsonderdelen economie, wetenschap, innovatie en industriebeleid), minister Zuhal Demir (werk en competenties) en minister Hilde Crevits (sociale economie) zal het nieuwe departement focussen op onderstaande tien strategische doelstellingen:
- De productiviteit en concurrentiekracht van onze economie en industrie duurzaam versterken;
- Strategische sectoren ondersteunen en strategische autonomie verhogen;
- Een ondernemers- en kmo-vriendelijke overheid en omgeving creëren;
- Extra investeren in onderzoek, ontwikkeling en innovatie (O&O&I) en tegelijkertijd inzetten op een sterkere economische valorisatie;
- Meer talent aan de slag krijgen op een inclusieve arbeidsmarkt, zowel werkzoekenden als niet-beroepsactieven;
- Talent aan de slag houden in actieve, werkbare en duurzame loopbanen;
- Talent slimmer inzetten op werkbare en inclusieve werkvloeren;
- Talent opleiden, omscholen en bijscholen;
- Talent van buiten Vlaanderen aantrekken;
- Versterken van de tewerkstellingskansen voor personen met een arbeidsbeperkingen en een betere wisselwerking tussen de sociale en reguliere economie.
De realisatie van deze doelstellingen zal onder meer bijdragen aan het integrale Vlaamse industriebeleid en aan de Vlaamse productiviteitsagenda, die als belangrijke prioriteiten in het Vlaams regeerakkoord zijn opgenomen.