Vanaf 4 november start fase 2 sloopwerken in Stationswijk
De Vlaamse overheid start op 4 november met de tweede fase van sloopwerken in de Stationswijk in Zeebrugge. Tijdens deze sloopwerken worden woningen in de Kustlaan, Kapitein Fryattstraat en Rouaanstraat afgebroken. Het gaat ook deze keer om woningen die de Vlaamse overheid in overleg met de eigenaars heeft verworven en waarvan de bewoners inmiddels verhuisd zijn. De sloopwerken gebeuren tussen 4 november 2024 en maart 2025. Na de werken krijgt de vrije ruimte een tijdelijke, nieuwe invulling. Deze sloopwerken worden uitgevoerd ter voorbereiding van de werken aan de nieuwe sluis en Nx.
Overzicht en fasering sloopwerken (zone B en C)
Tussen 4 november 2024 en maart 2025 voeren we sloopwerken uit in zones B en C. Het gaat om volgende woningen:
Kustlaan 129;
Huisnummers 2 t.e.m. 8 op de Kapitein Fryattstraat;
Huisnummers 2 t.e.m. 12 op de Rouaanstraat.
In het voorjaar werden de woningen in zone A gesloopt, sloopte Port of Antwerp-Bruges de sluiswachterswoningen in zone D en verplaatste Fluvius de elektriciteitscabine op de hoek van de Kustlaan en de Kapitein Fryattstraat. Nu kunnen ook de sloopwerken in zones B en C starten.
De sloopwerken worden als volgt aangepakt:
In de eerste week richten we de werfzone in (zie onderstaande kaart) en starten we met het verwijderen van asbest op een veilige manier. Ook starten we met het ontmantelen van de woningen en het sorteren van de verschillende materialen.
Vanaf de tweede week starten de bovengrondse afbraakwerken. We starten aan Rouaanstraat 12 en werken zo vervolgens verder tot aan Kustlaan 129 (zwarte pijl op de kaart).
Nadien starten de uitbreekwerken van de kelders. Tijdens deze werken kan u trillingen waarnemen omdat de aannemer funderingen en kelders moet uitbreken.
Minder-Hindermaatregelen
We maakten voor de aanvang van de werken een plaatsbeschrijving op van de woningen in de directe omgeving.
De aannemer werkt alleen op weekdagen tussen 7.00 uur en 17.00 uur.
Een uitzondering hierop is wanneer grote machines geleverd worden. Dat moet gebeuren buiten de spitsuren. Er zal dan voor 7 uur al activiteit op de werf zijn. Dit zal zich slechts enkele malen voordoen.
Geluid en trillingen zijn in beperkte mate merkbaar in de omgeving. De aannemer doet er alles aan om geluids- en stofhinder zoveel mogelijk te beperken door bijvoorbeeld puin te besproeien bij droog weer om stofhinder te voorkomen.
Tijdelijke bloemenweide op vrijgekomen ruimte
De vrijgekomen ruimte krijgt na de sloopwerken een tijdelijke, nieuwe invulling. Tijdens een participatiemoment in maart 2023 met de omwonenden werd gekozen voor een bloemenweide met een duurzame, kwalitatieve omheining die de woningen afschermt van de Kustlaan. De weide wordt aangelegd nadat de sloopwerken volledig zijn afgerond. De nieuwe invulling is tijdelijk, omdat de ruimte ten noorden van de afscherming op termijn nodig is voor de bouw van de nieuwe sluis. Meer informatie lees je hier.
Vragen?
Bekijk hieronder de antwoorden op de veelgestelde vragen. Bovendien bezoekt de werftoezichter van de Vlaamse overheid ook elke ochtend de werf. U kan steeds ter plaatse met vragen en bezorgdheden bij haar terecht. U herkent de werftoezichter aan de werfkledij en witte helm.
Vragen kan u ook stellen via het gratis nummer 0800 20 229 of nieuwesluiszeebrugge@mow.vlaanderen.be.