Gedaan met laden. U bevindt zich op: Wat is een complex project? Het project

Wat is een complex project?

De nieuwe sluis wordt gerealiseerd via de procedure voor complexe projecten. Dat is een aanpak van de Vlaamse overheid om infrastructuurprojecten efficiënt, op kwalitatieve wijze en met een maximaal draagvlak te realiseren. In deze aanpak ligt de nadruk op transparantie, participatie, communicatie en een geïntegreerde samenwerking met alle betrokkenen.

Meer informatie over de procedure complexe projecten(opent in nieuw venster)

Aanpak in vier fases

Een complex project verloopt in vier fases. Momenteel bevindt het project zich in de uitwerkingsfase. In de vorige fase werd het project vooral op een strategisch, overkoepelend niveau en in functie van de zeer brede omgeving onderzocht. In deze fase focuste het projectteam op de concrete uitwerking van het project op de voorkeurslocatie, de Visartsite. We werken momenteel naar het definitief kaderprojectbesluit toe. Wanneer dit klaar is eindigt de uitwerkingsfase en start de uitvoeringsfase.

  • Stap 1

    De verkenningsfase bracht de grote lijnen van het project in kaart, zoals een overzicht van de stakeholders, het participatie- en communicatietraject en de procesaanpak. Op 15 juli 2016 nam de Vlaamse Regering de startbeslissing, zodat het project kon opstarten volgens de procedure van complexe projecten. Die startbeslissing bevat de probleemstelling, doelstellingen en randvoorwaarden van het project. Dit was het startschot voor de onderzoeksfase.

  • Stap 2

    Tijdens de onderzoeksfase werden verschillende locatie-alternatieven voor de nieuwe zeesluis en de Nx onderzocht. De alternatievenonderzoeksnota bundelt al die alternatieven. Het doel van deze fase was om samen met de belanghebbenden het voorkeursalternatief te selecteren. Er was inspraak mogelijk op de nota en het ontwerp voorkeursbesluit. In het definitieve voorkeursbesluit legde de Vlaamse Regering vervolgens de huidige Visartsite vast als locatie voor de nieuwe sluis. Daarnaast besliste ze om de Nx aan te leggen in een tunnel.

  • Stap 3

    In de uitwerkingsfase concretiseert het projectteam het voorkeursbesluit tot een realiseerbaar project. Zo wordt onder andere de uitvoeringswijze van de nieuwe zeesluis en de Nx vastgelegd. De projectonderzoeksnota was de eerste stap. Iedereen kon feedback geven op deze nota. Het projectteam kwam tot het inrichtingsalternatief na onderzoek van alle mogelijke alternatieven. Dit is verder uitgewerkt in het eindbeeld. Aan het einde van deze fase worden één of meerdere kaderprojectbesluiten genomen.

  • Stap 4

    Nadat de nodige kaderprojectbesluiten door de Vlaamse Regering zijn genomen, start de uitvoeringsfase. Wanneer een aannemer is aangesteld, kan de effectieve bouw van start gaan.