Gedaan met laden. U bevindt zich op: Waterbouwkundig Laboratorium

Waterbouwkundig Laboratorium

Het Waterbouwkundig Laboratorium is een erkende Vlaamse Wetenschappelijke Instelling. Het onderzoekt de invloed van menselijke activiteit en de natuur op watersystemen en de gevolgen ervan voor de scheepvaart en watergebonden infrastructuur. Naast opdrachten voor het Departement Mobiliteit en Openbare Werken doet het Waterbouwkundig Laboratorium ook onderzoek voor andere overheidsdiensten en de privésector in binnen- en buitenland. Ook stakeholders buiten Vlaanderen kunnen dus hun expertise en faciliteiten inschakelen.

Doelstellingen

Het Waterbouwkundig Laboratorium is een expertisecentrum voor onderzoek en advies over waterbouwkundige, nautische, sedimentgerelateerde en hydrologische vragen. Het streeft daarbij 4 strategische doelstellingen na:

  • Stap 1

    De Vlaamse overheid ondersteunen om:

    • de veiligheid van de scheepvaart te verbeteren
    • wateroverlast en -tekorten aan te pakken, de
      veiligheid tegen overstromingen te verhogen en
      in te zetten op het beheer van de waterkwantiteit
    • veilige en efficiënte watergebonden infrastructuur
      te ontwikkelen
    • een duurzaam kust- en waterwegbeheer uit te
      bouwen
    • bij te dragen aan het waterwegen-, kust- en
      havenbeleid
  • Stap 2

    Aansluiten bij de langetermijndoelstellingen van het beleid en de klanten

  • Stap 3

    Strategische allianties aangaan voor een betere dienstverlening en sterkere positie

  • Stap 4

    Een wetenschappelijk instrumentarium ontwikkelen voor toepasbare, kwaliteitsvolle en economisch verantwoorde innovatie

Video

Inhoud is aan het laden

Onderzoek met toptechnologie

De activiteiten van het Waterbouwkundig Laboratorium zijn verspreid over 2 sites: het hoofdkantoor in Antwerpen en het Maritiem Onderzoekscentrum (MOC) in Oostende. In het MOC werkt een team van experten met 2 state-of-the-art-schaalmodellen voor de maritieme industrie: een kust- en oceaanbassin (beheerd door een consortium van het Waterbouwkundig Laboratorium, de KU Leuven en de Universiteit Gent) en een sleeptank voor scheepsmanoeuvres in ondiep water. Hiermee doen ze baanbrekend onderzoek naar de invloed van golven, getijden en wind op schepen en objecten in zee.

Test en innoveer mee

Het Waterbouwkundig Laboratorium ondersteunt de beleidsvoorbereiding en -uitvoering van de Vlaamse overheid door op een wetenschappelijk verantwoorde manier kennis en advies over watersystemen te delen. Maar het stelt zijn testfaciliteiten ook open voor buitenlandse stakeholders, zoals scheepsbouwers en onderzoeksinstellingen. Het Waterbouwkundig Laboratorium wil zijn expertise inzetten om wereldwijd concrete vraagstukken mee te helpen oplossen, onder andere via het Kenniscentrum Manoeuvreren in Ondiep en Beperkt Water en het Kennisnetwerk Dijken en Oevers, maar ook via grensoverschrijdende partnerschappen en projecten.