Gedaan met laden. U bevindt zich op: BIM x digital twin

BIM x digital twin

Via doordachte digitale oplossingen willen we ons mobiliteitssysteem efficiënter maken. Zo implementeren we BIM, een manier om virtueel te bouwen en samen te werken aan onze infrastructuur. Ook de creatie van ‘digital twins’, digitale equivalenten van een bouw- of kunstwerk, is een van onze doelen. Met deze oplossingen kunnen we analyses maken voor optimaal beheer via machine learning en slimme dataverzameling. Om dat doel te bereiken, is samenwerking cruciaal.

Doelstellingen

Het concept BIM heeft 3 definities, die stuk voor stuk belangrijk zijn voor het Departement Mobiliteit en Openbare Werken.

  • Stap 1

    Building Information Model

    Een BIM-model is een digitale (3D-)weergave van een project, waar informatie aan gekoppeld wordt. Zo kan het bijdragen aan de beeldvorming van projectpartners en stakeholders, wat op zijn beurt kan leiden tot een snellere besluitvorming.

  • Stap 2

    Building Information Modelling

    BIM staat ook voor intelligente datadeling tussen de
    verschillende partners
    van een project via een gemeenschappelijk uitwisselplatform en uniforme processen. Zo kan de kennisoverdracht vlot verlopen, stijgt de kwaliteit van het project en dalen de mogelijke faalkosten.

  • Stap 3

    Building Information Management

    Hierbij ligt de focus op de intelligentie van het BIM-model en het beheer van de informatie die eraan
    gekoppeld is. De informatie doorgeven tijdens de
    levenscyclus van het bouwwerk, zonder verlies van
    gegevens of kwaliteit, is daarbij de grootste uitdaging.

Door BIM-gericht te werken, verzamelen en beheren we efficiënt alle beschikbare informatie over onze infrastructuur gedurende de volledige levenscyclus. Met deze up-to-date, complete, gestandaardiseerde en betrouwbare informatie kunnen we de menselijke inspectie en andere middelen voor onderhoud en operaties optimaliseren en zelfs preventief werken.

Optimaal onderhoud van infrastructuur

BIM is een eerste stap in ons proces om ons activabeheer te verbeteren en rekening te houden met kosten tijdens de levenscyclus. Vertrouwen op actuele, volledige, gestandaardiseerde en betrouwbare informatie voor beheer, onderhoud en operaties zal ons na verloop van tijd in staat stellen om menselijke monitoring te verminderen en deze middelen toe te wijzen aan geautomatiseerde preventie- en alarmsysteemoplossingen voor onderhoud.

Bouw mee aan de mobiliteit van morgen

Om deze innovaties op grote schaal te implementeren, streven we naar samenwerkingen over de grenzen heen. Zo werken we met de wegbeheerders van de Benelux aan betere data-uitwisseling en een digital twin voor grensoverschrijdende corridors. De succesvolle bouw van een digital twin en een investeringsprogramma met oog voor verkeersveiligheid en duurzaamheid zijn nu onze prioriteiten. Daarom zijn we op zoek naar internationale praktijken en ervaringen op dit vlak. Natuurlijk delen we ook graag de onze.