Actieplan antidiscriminatie op de private huurmarkt
Met een actieplan wil de minister de oorzaken van discriminatie op de private huurmarkt aanpakken. De klemtoon ligt daarbij op huurders, verhuurders en vastgoedmakelaars informeren en sensibiliseren.
Op 20 juli 2018 kwam het actieplan Vlaams antidiscriminatiebeleid op de private huurmarkt op de Vlaamse Regering. Via dit actieplan wil de minister de oorzaken van discriminatie op de private huurmarkt aanpakken. De klemtoon ligt daarbij op huurders, verhuurders en vastgoedmakelaars informeren en sensibiliseren.
Voor de uitvoering van het actieplan sloten de minister van Wonen en de koepelorganisaties van verhuurders en vastgoedmakelaars een convenant af, waarin zij zich engageren om discriminatie op de private huurmarkt te bestrijden. U vindt het document onderaan deze pagina.
In het actieplan is ook een belangrijke rol weggelegd voor de lokale besturen. Wat precies van de lokale besturen wordt verwacht, vindt grotendeels zijn weerslag in Boek 2, Deel 2 van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021. Dat bevat een subsidiekader voor intergemeentelijke samenwerking op het vlak van lokaal woonbeleid voor de periode 2020-2025.
Vanaf 1 januari 2020 geldt voor nieuwe projecten de verplichting om burgers te informeren, via het woonloket meldingen over discriminatie te ontvangen en eventueel in te zetten op handhaving van de afficheringsplicht.
Ondersteuning: modellen
Om de lokale besturen hierbij te ondersteunen voorziet Wonen in Vlaanderen een aantal kant-en-klare bestanden. Het gaat om:
- De uitgebreide brochure ‘Discriminatie op de private huurmarkt’, waarin tips voor huurders, verhuurders en vastgoedmakelaars zijn opgenomen. De brochure ‘Discriminatie op de private huurmarkt’ vindt u in de Publicatiedatabank van de Vlaamse overheid. U kunt de brochure daar ook per post bestellen.
- Een modelbepaling over de afficheringsplicht(PDF bestand opent in nieuw venster) die kan worden opgenomen in het GAS-reglement en een bijhorende toelichting.
- Een modelaffiche ‘Te huur’ huis(Word bestand opent in nieuw venster) en een modelaffiche ‘Te huur’ appartement(Word bestand opent in nieuw venster), waarin specifieke vakken zijn voorzien voor de vermelding van de huurprijs, de kosten en de lasten en de EPC-waarde. Deze affiches kunnen worden aangeboden op de eigen website.
- Een kant-en-klare tekst over de discriminatiewetgeving en de bestaande handhavingsprocedures(PDF bestand opent in nieuw venster), die kan worden opgenomen in het gemeentelijk infoblad.
Wonen in Vlaanderen wil goede praktijken in kaart brengen. Hebt u als lokaal bestuur ervaring op het vlak van het bestrijden van discriminatie, dan kan u dat melden via lokalebesturen.woonbeleid@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie).