Woonbeleidsconvenant via nieuwe enveloppe 2025
Sinds de zesde oproep sociaal woonbeleidsconvenant is er een enveloppe-systeem van 1.000 sociale huurwoningen die kunnen worden toegekend aan een lokaal bestuur doorheen het jaar. De minister van Wonen voorziet een nieuwe - ondertussen derde - enveloppe van 1.000 sociale huurwoningen (afneembaar tot en met 31 december 2025).
Sinds de zesde oproep sociaal woonbeleidsconvenant is er een enveloppe-systeem van 1.000 sociale huurwoningen die kunnen worden toegekend aan een lokaal bestuur doorheen het jaar. Via het enveloppe-systeem is er meer flexibiliteit voor lokale besturen om in te gaan op nieuwe projectvragen of om te kunnen inspelen op lokale opportuniteiten die zich voordoen. We lichten hieronder de procedure toe om af te nemen van de enveloppe.
Derde enveloppe
Begin 2024 was de eerste enveloppe op, en kwam er een nieuwe enveloppe van 1.000 sociale huurwoningen. Momenteel bedraagt het resterend saldo van die enveloppe 201 woningen.
We stellen vast dat er steeds vaker een beroep wordt gedaan op de enveloppe. Daarom voorziet de minister van Wonen in een nieuwe, derde enveloppe van 1.000 sociale huurwoningen. Zij mandateert het agentschap Wonen in Vlaanderen voor het afsluiten van convenanten met gemeenten binnen deze enveloppe tot en met 31 december 2025.
Kansen benutten
Om het FS3-budget maximaal te benutten, kan de stad of gemeente continue convenanten afsluiten via de enveloppe. Lokale besturen en initiatiefnemers kunnen met de enveloppe inspelen op onverwachte lokale opportuniteiten zoals een aankoop van goede woningen, CBO- of Design-and-Build projecten.
Ze kunnen zo dus ingaan op nieuwe projectaanvragen op momenten waarop ze nog geen (nieuw) convenant kunnen afsluiten. Nieuwe convenanten afsluiten kan immers pas na een nieuwe periodieke oproep. Zo hoopt het beleid geen kansen te missen om het aanbod aan sociale woningen versneld te doen groeien.
Procedure
De gemeenten kunnen afnemen van de enveloppe via het Projectportaal:
- U (de initiatiefnemer) dient een dossier in het Projectportaal in, maakt een woonproject aan, werkt een schetsontwerp uit of staaft de aankoop van goede woningen en vraagt vervolgens de lokale woontoets aan.
De gemeente bespreekt het project op het lokaal woonoverleg en neemt een beslissing via de lokale woontoets. Als het project past in de lokale beleidsvisie, dan geeft de gemeente in het Projectportaal aan dat ze voor het project een convenant uit de enveloppe wilt afsluiten. Ze doet dit als er geen of onvoldoende saldo meer beschikbaar is op de BSO-planner of convenantplanner. Om hiervoor in aanmerking te komen, dient de gemeente ook een collegebeslissing in via het Projectportaal.
Het team programmatie bij Wonen in Vlaanderen volgt de vraag op.
Zodra aan alle voorwaarden (schetsontwerp/staving en collegebeslissing) is voldaan en er nog voldoende woningen beschikbaar zijn binnen de enveloppe, voegt Wonen in Vlaanderen het gevraagde convenant toe voor de gemeente.
Dit aantal bijkomende woningen wordt afgetrokken van de teller van de lopende enveloppe. Wonen in Vlaanderen monitort deze teller en rapporteert daarover aan de minister.
Contact
Met vragen kunt u terecht op programmatie.wonen@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie).
Lees alle informatie over een convenant sluiten en uitvoeren op deze webpagina.