Gedaan met laden. U bevindt zich op: Opvolging bindend sociaal objectief (BSO): voortgangstoets 2024 Nieuwsberichten van lokaal woonbeleid

Opvolging bindend sociaal objectief (BSO): voortgangstoets 2024

Nieuwsbericht
20 juni 2024

Vlaanderen wil het sociaal woonaanbod versneld uitbreiden en geografisch spreiden. Elke gemeente kreeg daarom een bindend sociaal objectief (BSO) opgelegd. Binnen een vastgestelde termijn moet u op uw grondgebied een aantal bijkomende sociale huurwoningen realiseren. Wonen in Vlaanderen voert een jaarlijkse meting en een tweejaarlijkse voortgangstoets uit die nagaat hoe ver elke gemeente staat met de realisatie van het BSO.

In 2024 vindt opnieuw een tweejaarlijkse voortgangstoets plaats. Binnenkort ontvangt het college van burgemeester en schepenen van uw gemeente een brief waarin de gemeente wordt onderverdeeld in categorie 1 of categorie 2. Gemeenten in categorie 1 hebben hun BSO behaald of zitten op schema om hun BSO tijdig te behalen. Voor deze gemeenten is de voortgangstoets ten einde. Gemeenten in categorie 2 zitten niet op schema om het BSO te realiseren. Aan deze gemeenten wordt gevraagd om in een plan van aanpak aan te tonen dat ze voldoende inspanningen leveren om het BSO te bereiken. In de brief zal u verdere informatie vinden over het indienen van het plan van aanpak en het verdere verloop van de voortgangstoets.

Meer informatie vindt u op de webpagina over de voortgangstoets.