Gedaan met laden. U bevindt zich op: Mijn gemeente is vrijgesteld van adviesverplichting: hoe pak ik dit aan? Nieuws

Mijn gemeente is vrijgesteld van adviesverplichting: hoe pak ik dit aan?

Nieuwsbericht
25 maart 2025

Sinds 1 januari 2025 zijn gemeenten vrijgesteld van de adviesverplichting in de procedure ongeschikt- en onbewoonbaarheid. Dit brengt natuurlijk wel wat aanpassingen in de werkwijze mee.

Wat verandert in de procedure ongeschikt- en onbewoonbaarheid?

Een gemeente die niet vrijgesteld was van adviesverplichting moest tot voor kort het advies inwinnen van de gewestelijk ambtenaar alvorens de hoorplicht aan te bieden en een beslissing te nemen.

Deze adviesverplichting is niet langer nodig voor de vrijgestelde gemeenten, wat een kortere doorlooptijd en minder papierwerk betekent. Concreet kunnen gemeenten na het eigen conformiteitsonderzoek meteen de hoorplicht aanbieden. Geef voldoende duiding hierover in de brief met de kennisgeving van het technisch verslag. Na het organiseren van de hoorplicht kan de burgemeester een beslissing nemen.

Hoe pakt u dit best aan?

  • Overleg intern en stel duidelijke criteria op voor het al dan niet inwinnen van advies. In welke situaties of dossiers acht u het advies van de gewestelijk ambtenaar nodig? En in welke niet? Stel een lijst op van type dossiers waarbij het advies wel, of niet moet worden ingewonnen. Zo zorgt u voor een efficiënte en consistente aanpak.

  • Zorg ervoor dat alle betrokkenen binnen de gemeente op de hoogte zijn van de nieuwe procedure. Organiseer interne besprekingen om de nieuwe werkwijze te bespreken en duidelijke afspraken te maken.

Wat moet u nog weten?

  • Vraagt u voor een bepaald dossier het advies van Wonen in Vlaanderen? Dan wacht u dit advies altijd af voordat u de procedure verder zet. Dit is van cruciaal belang voor een goede communicatie met de verschillende betrokkenen en een vlotte afhandeling van de dossiers.

  • Zodra u de betrokken partijen in kennis stelde van het technisch verslag en u de hoorplicht hebt aangeboden, is het niet meer mogelijk om een adviesvraag te stellen aan Wonen in Vlaanderen. Dit zou de procedure op oneigenlijke wijze rekken, de beslissingstermijn in het gedrang brengen en de melder in de kou laten staan. Daarom moeten alle betrokkenen binnen de gemeente goed op de hoogte zijn van de nieuwe werkwijze. Zo kunt u de burger op een correcte manier helpen.

Wonen in Vlaanderen voorziet in de loop van de maand mei nog een digitale infosessie voor gemeenten die vrijgesteld zijn van de adviesverplichting over onder meer de gevolgen van de vrijstelling, het gebruik van documenten, goede praktijkvoorbeelden,… De uitnodiging en inschrijvingslink volgen binnenkort.

U vindt de info over de aanpak en voorwaarden ook terug op de webpagina ‘Vrijstelling van adviesverplichting’.