Aanpassingen geconventioneerde verhuur/budgethuren treden in werking
Op 3 mei en op 19 juli keurde de Vlaamse Regering drie besluiten definitief goed waardoor een aantal bepalingen voor geconventioneerde verhuur (budgethuren) sinds 22 juli 2024, 30 augustus 2024 en 15 september 2024 gelden.
Wat trad op 22 juli 2024 in werking?
- Omgevingsvergunning
Een van de subsidievoorwaarden is het voorleggen van een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen. Op het moment van de subsidieaanvraag mag deze omgevingsvergunning maximaal 6 (i.p.v. 5) jaar zijn. Verder wordt bepaald dat indien het project nog gerealiseerd moet worden de omgevingsvergunning enkel moet voorgelegd worden op het moment van de principiële subsidieaanvraag.
- Beslissing woonmaatschappij over het inhuren van sociale woningen
Indien een woonmaatschappij geen sociale huurwoningen kan inhuren, moet het bestuursorgaan van de woonmaatschappij hierover een gemotiveerde beslissing nemen binnen een termijn van 60 dagen na het aanbod van de private initiatiefnemer.
- Huurprijsberekening
Het ogenblik van de berekening van de huurprijs van een geconventioneerde huurwoning wordt aangepast:
- In het geval een verhuurder een geconventioneerde huurwoning verhuurt, na het plaatsen van een oproep tot kandidaatstelling, wordt de markthuurprijs berekend op het ogenblik van de plaatsing van die oproep tot kandidaatstelling. In dat geval verbindt de verhuurder zich ertoe om de geconventioneerde huurwoning te verhuren aan de huurprijs opgenomen in de oproep tot kandidaatstelling.
- In het geval een verhuurder een geconventioneerde huurwoning toewijst zonder zich te baseren op een oproep tot kandidaatstelling, dient de verhuurder die een geconventioneerde huurwoning wil verhuren de huurprijs te registreren in het Woningportaal. De markthuurprijs wordt berekend op het ogenblik van de registratie van de huurprijs in het Woningportaal. In dat geval verbindt de verhuurder zich ertoe om de geconventioneerde huurwoning te verhuren aan de via het Woningportaal overgemaakte huurprijs.
- Termijn oproep tot kandidaatstelling
De verhuurder moet een oproep tot kandidaatstelling minstens een maand openstellen op het Woningportaal. Vanaf de tweede verhuring van een geconventioneerde huurwoning moet hij de oproep minstens 14 dagen openstellen.
- Voorrang bij oproep tot kandidaatstelling gericht tot een bijzondere doelgroep in een gemeente waar de voorrang lokale binding geldt
Er wordt verduidelijkt welke kandidaat voorrang krijgt als een oproep tot kandidaatstelling gericht is tot een bijzondere doelgroep en de geconventioneerde huurwoningen gelegen zijn in een gemeente waar de voorrang langdurige woonbinding door de gemeente is geactiveerd.
Op het ogenblik van de willekeurige rangschikking per type woning door het agentschap worden de kandidaten in vier groepen verdeeld:
- De kandidaten die bevestigd hebben dat ze behoren tot de bijzondere doelgroep opgenomen in de oproep tot kandidaatstellingen die genieten van de voorrang langdurige woonbinding worden willekeurig gerangschikt.
- De kandidaten die bevestigd hebben dat ze behoren tot de bijzondere doelgroep opgenomen in de oproep tot kandidaatstelling en die niet genieten van de voorrang langdurige woonbinding worden willekeurig gerangschikt.
- De kandidaten die niet bevestigd hebben dat ze behoren tot de bijzondere doelgroep opgenomen in de oproep tot kandidaatstelling en die genieten van de voorrang langdurige woonbinding worden willekeurig gerangschikt.
- De kandidaten die niet bevestigd hebben dat ze behoren tot de bijzondere doelgroep opgenomen in de oproep tot kandidaatstelling en die niet genieten van de voorrang langdurig woonbinding worden willekeurig gerangschikt.
De verhuurder wijst de geconventioneerde huurwoning eerst toe aan de laagst gerangschikte kandidaat die bevestigt dat hij behoort tot de bijzondere doelgroep en die geniet van de voorrang langdurige woonbinding. Zodra er geen kandidaten meer zijn, wijst de verhuurder de woningen toe aan het laagste rangnummer van de kandidaten die bevestigen dat ze behoren tot de bijzondere doelgroep, maar niet genieten van de voorrang langdurige woonbinding. Als er echter onvoldoende kandidaten zijn die tot de bijzondere doelgroep behoren, kan de verhuurder ervoor kiezen om de geconventioneerde huurwoning toe te wijzen aan een persoon die niet behoort tot de bijzondere doelgroep. Eerst moet hij de geconventioneerde huurwoning aanbieden aan kandidaten die genieten van de voorrang langdurige woonbindingen als die kandidatenlijst is uitgeput, kan de verhuurder de geconventioneerde huurwoning aanbieden aan de kandidaten die onder geen enkele voorrangsregelvallen. De verhuurder heeft evenwel het recht om kandidaten te weigeren als ze niet behoren tot de bijzondere doelgroep opgenomen in de oproep tot kandidaatstelling.
- Aanpassing typehuurcontracten
In de typehuurcontracten (bijlage 29 tot en met 32 bij het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021) worden enkel correcties aangebracht. Verder worden de indexatiemogelijkheden aangepast om de partijen soepelere bepalingen te laten opnemen.
In bijlage 30 en 32 wordt een artikel 17/1 ingevoegd, dat bepaalt dat de verhuurder en huurder verklaren om hun medewerking te verlenen bij het opstellen van een addendum als de huurderssamenstelling wijzigt op grond van artikel 51 en 52 van het Vlaams Woninghuurdecreet van 9 november 2018. Conform artikel 5.257, tweede lid, is de verhuurder verplicht om het addendum op te laden in Woningportaal. De bijkomende gegevens van nieuwe of uittredende huurders verzekert een correcte opvolging van de subsidieuitbetaling- en opschorting
- Beroep
Als een woonmaatschappij of een private initiatiefnemer niet akkoord is met de principiële of definitieve subsidiebeslissing van de minister zal die de beroep kunnen instellen bij de administrateur-generaal van het agentschap Wonen in Vlaanderen.
Het beroep moet worden ingesteld met een beveiligde zending bij de administrateur-generaal binnen een termijn van dertig dagen vanaf de datum van de subsidiebeslissing. Het agentschap bezorgt de woonmaatschappij of de private initiatiefnemer een ontvangstbevestiging. De administrateur-generaal dient binnen een termijn van dertig dagen na de dag van het ontvangen van het beroep een beslissing te nemen. Als geen beslissing wordt genomen binnen die termijn, wordt het beroep geacht te zijn ingewilligd.
Als een woonmaatschappij of een private initiatiefnemer niet akkoord is met de beslissing tot opschorting of stopzetting van de subsidie van het agentschap, zal die beroep kunnen instellen bij de administrateur-generaal van het agentschap Wonen in Vlaanderen.
Het beroep moet worden ingesteld met een beveiligde zending bij de administrateur-generaal binnen een termijn van dertig dagen vanaf de datum van de beslissing tot opschorting of stopzetting van de subsidie. Het agentschap bezorgt de woonmaatschappij of de private initiatiefnemer een ontvangstbevestiging. De administrateur-generaal dient binnen een termijn van dertig dagen na de dag van het ontvangen van het beroep een beslissing nemen. Als geen beslissing wordt genomen binnen de daartoe voorziene termijn, wordt de administrateur-generaal geacht het beroep te hebben ingewilligd.
Wat trad op 30 augustus 2024 in werking?
- Twee private initiatiefnemers realiseren één project
Twee private initiatiefnemers kunnen samen een project van sociale en geconventioneerde huurwoningen realiseren op voorwaarde dat:
- Een private initiatiefnemer moet de sociale huurwoningen realiseren en verhuren, de andere private initiatiefnemer moet de geconventioneerde huurwoningen realiseren en verhuren.
- De twee private initiatiefnemers moeten verbonden vennootschappen zijn als vermeld in artikel 1:20, 1°, van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen van 23 maart 2019.
De voorwaarden voor het project zelf blijven ook gelden. Zo moet het project uit minstens drie woningen bestaan en moet minstens een derde woningen bestemd worden als sociale huurwoningen en minstens een derde woningen bestemd worden als geconventioneerde huurwoningen.
Deze wijziging wordt momenteel verwerkt in het Projectportaal. Wij houden u op de hoogte zodra deze wijziging functioneel is.
Wat trad op 15 september 2024 in werking?
- De voorrangsregel voor lokale binding
Een lokaal bestuur kan een voorrang voor lokale binding activeren op het grondgebied van de gemeente. Dit is de voorrang die een kandidaat heeft als hij in de periode van tien jaar voor de rangschikking minstens vijf jaar ononderbroken inwoner is of geweest is van de gemeente waar de toe te wijzen woning ligt. Ze neemt hiervoor een gemeenteraadsbeslissing en verstuurt die via mail met in het onderwerp “activatie lokale binding” naar het volgende e-mailadres: geconventioneerdehuur@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie).
De voorrangsregel geldt voor de verhuring van geconventioneerde huurwoningen die worden aangeboden via een oproep tot kandidaatstelling op het Woningportaal, na het verstrijken van veertien werkdagen na ontvangst van de beslissing van de gemeente om de voorrang langdurige woonbinding toe te passen.
Als de voorrangsregel geldt, zal dit zichtbaar zijn bij iedere oproep tot kandidaatstelling. Wonen in Vlaanderen controleert, aan de hand van een adressenhistoriek, of iedere kandidaat voldoet aan de voorrangsregel. Nadien worden de kandidaten met voorrang willekeurig gerangschikt. Ook de kandidaten zonder voorrang worden willekeurig gerangschikt.
De verhuurder wijst de geconventioneerde huurwoningen eerst toe aan de willekeurig gerangschikte kandidaten met lokale binding. De voorrangsregel geldt enkel als een oproep tot kandidaatstelling is gepubliceerd op het Woningportaal. Als de verhuurder de woning vrij toewijst, geldt de voorrangsregel dus niet.
Meer informatie?
Meer informatie over geconventioneerde verhuur leest u op de webpagina’s van geconventioneerde verhuur.
Met vragen kunt u terecht bij de helpdesk via geconventioneerdehuur@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie)