Gedaan met laden. U bevindt zich op: Aanpak algemene vrijstelling van adviesverplichting woningkwaliteit Nieuwsberichten van lokaal woonbeleid

Aanpak algemene vrijstelling van adviesverplichting woningkwaliteit

Nieuwsbericht
26 juni 2024

Vanaf 1 januari 2025 kan de minister van Wonen gemeenten vrijstelling van de adviesverplichting geven zonder dat die gemeenten daar zelf formeel een verzoek voor hebben ingediend.

Die administratieve belasting valt weg voor alle lokale besturen die

  1. de voorwaarden respecteren die de Vlaamse Regering vaststelt en
  2. die een beroep doen op erkende woningcontroleurs

Het uitgangspunt is dat de minister de vrijstelling zal toekennen aan alle gemeenten die aan de voorwaarden voldoen. De gemeenten zullen hiervoor dus geen officieel schrijven tot de minister moeten richten. De komende maanden werkt Wonen in Vlaanderen de aanpak uit voor deze algemene vrijstelling van adviesverplichting. We brengen de parameters in kaart. We gaan na welke lokale besturen aan de voorwaarden voldoen en welke lokale besturen erkende woningcontroleurs hebben.

We informeren u dit najaar over de verdere aanpak.

Als een vrijgestelde gemeente vanaf 2025 nog advies wil vragen in de administratieve procedure ongeschikt- en onbewoonbaarheid, dan kan zij – zoals nu – woningen aanmelden in VLOK. Het blijft ook aangewezen om dossiers die onder de prioriteiten van de wooninspectie kunnen vallen, te melden via VLOK.

We ontvingen ondertussen al enkele vragen over de algemene vrijstelling van adviesverplichting. U vindt deze vragen en antwoorden in het Handboek woningkwaliteitsbewaking voor lokale besturen.(opent in nieuw venster)