Gedaan met laden. U bevindt zich op: Hittegezondheidsplan opstellen Hoe kunt u uw stad of gemeente klimaatbestendig inrichten?

Hittegezondheidsplan opstellen

Voorbeeld maatregel • Leuven
Type problematiek
Hitte
Type maatregel
Bebossen
Type
Voorbeeld maatregel

Beschrijving van de maatregel

Als gevolg van klimaatverandering wordt de kans op hittegolven groter. Sinds de hittegolven van 2003 en 2006 is er steeds meer aandacht voor de impact van warm weer. Als gevolg van de hitte treden allerlei gezondheidsproblemen op zoals: vermoeidheid, duizeligheid, jeuk, concentratieproblemen, hoofdpijn en huiduitslag. Ernstige verschijnselen kunnen zijn: uitdroging, misselijkheid, kramp, uitputting, flauwte en bewusteloosheid. Tot de risicogroepen behoren ouderen, chronisch zieken, mensen in zorginstellingen, mensen met overgewicht, maar ook sporters en bezoekers van bijvoorbeeld festivals.

Wanneer mensen hun gedrag aanpassen, kunnen veel problemen voorkomen worden. Via een hitteplan kunnen mensen tijdig geïnformeerd worden hoe ze hun gedrag moeten aanpassen.

Wanneer een hittegolf voorspeld wordt door het KMI, treedt het hitteplan in werking. Het plan is een waarschuwingssysteem dat in gang treedt via regionale contacten die informatie verspreiden onder de doelgroepen zodat ze extra aandacht besteden aan hun activiteiten. Dit gaat onder meer over, bejaardentehuizen, thuiszorg, vrijwilligers, gemeentelijke diensten, enz. Via de media wordt ook het grote publiek bereikt.

De boodschap die uitgegeven wordt moet zeker uit volgende vier aspecten bestaan:

  1. Drink voldoende water
  2. Houdt u koel
  3. Houd uw woning koel
  4. Zorg voor elkaar.

Zorg voor elkaar is een belangrijk advies, vooral omdat een deel van de kwetsbare groepen niet via de zorgnetwerken bereikt wordt.

Impact

Deze maatregel is gericht op:

  • Hitte

De maatregel draagt bij aan het bewustmaken van de gezondheidsrisico’s die hitte met zich mee brengt. De grootte van de impact is moeilijk te schatten, omdat het afhankelijk is van in hoeverre mensen het advies opvolgen. Indien men het advies opvolgt, dan zorgt het er voor dat er minder mensen acute hulp nodig hebben (ziekenhuisopnames, e.d.). Zonnesteken, uitdroging en bewusteloosheid worden voorkomen. Hoe vaker het hitteplan afgekondigd wordt, des te meer vertrouwd mensen worden met de manieren om hun gedrag aan te passen.

De maatregel leidt niet tot een vermindering van de klimaatproblemen. Het leidt uitsluitend tot het beter omgaan met de gevolgen er van.

Wanneer ontstaat er impact?

Het instrument zorgt ervoor dat de men in staat is om gecoördineerd op te treden om gezondheidsproblemen te verminderen, dan wel te voorkomen.

Effect treedt direct op

Mitigatie & co-benefits met andere beleidsdomeinen

Zorg en Welzijn: deze maatregel kan onderdeel uitmaken van beleidsprogramma’s die gericht zijn op de gezondheid van ouderen en andere kwetsbare groepen.

Financiering

Schaalniveau en type gebied

De maatregel zal op een hoger schaalniveau afgekondigd worden, maar de uitvoering is op lokaal niveau.

Deze maatregel wordt toegepast in stedelijk gebied.

In het stedelijk gebied zal de betekenis van een hitteplan waarschijnlijk groter zijn. Enerzijds omdat daar de temperaturen meestal hoer liggen dan in het landelijk gebied, anderzijds omdat er meer mensen, en dus potentiële slachtoffers wonen.

Te betrekken actoren

  • KMI
  • Ambtenaren van het ministerie Binnenlandse Zaken
  • Provinciale ambtenaren van de dienst welzijn
  • Rode Kruis, witgele kruis, ziekenhuizen, …
  • Media

Monitoring en mayors adapt indicator

Deze maatregel kan gemonitord door interviews uit te voeren met mensen die betrokken zijn bij de communicatie van informatie uit het hitteplan en enquêtes met de doelgroepen. Ook kan geïnventariseerd worden hoeveel mensen uit de kwetsbare groepen uiteindelijk bereikt zijn. Afhankelijk van de kennis over de nul-situatie kan ook gekeken naar het aantal ziekenhuisopnames dat gerelateerd is aan oververhitting/uitdroging.

De maatregel zal een verandering teweeg brengen in de volgende Mayors Adapt indicatoren: n.v.t

  • Aantal doden gerelateerd aan extreme weersomstandigheden
  • Aantal bewustwordingsactiviteiten om de kwetsbare groepen te bereiken (bijv. hoeveel verpleegtehuizen actie ondernemen naar de bewoners.

Locatie