Gedaan met laden. U bevindt zich op: Collectieve tuinen Bouwstenen voor klimaatadaptatie

Collectieve tuinen

Een tuin is een omsloten ruimte van een gebouwde natuur. Een tuin is tegelijkertijd recreatief en productief. Het creëren van een collectieve tuin brengt een schaalvoordeel met zich mee waardoor die tuin een veelheid aan functies kan opnemen. In een collectieve tuin kan bijvoorbeeld ruimte zijn voor recreatief gebruik, natuurontwikkeling, stedelijke landbouw, watermanagement… Een combinatie van open plekken, meer beboste zones en ruimte voor water. Een collectieve tuin kan verkoelend werken voor de omliggende bebouwing door de gebouwen af te schermen met opgaand groen. Open plekken maken verschillende vormen van recreatie mogelijk en maken het mogelijk om van de zon te genieten. Wadi’s en/of plassen dragen bij tot een goed watermanagement en kunnen verkoelend werken tijdens warme dagen. Inzetten op collectieve tuinen maakt het ook mogelijk om dichter te bouwen en toch een voldoende kwaliteitsvolle groene ruimte aan te bieden aan de bewoners.

Passage 56, Parijs (FR)

In Parijs werd een verlaten doorgang door een collectief buurtbewoners getransformeerd tot een publieke tuin van 200 m². Een houten constructie opgespannen tussen de gevels creëert een drempel tussen de straat en het parkje. Het bevat een klein kantoor waar de verschillende parkactiviteiten worden gepland. Het park is volledig zelfvoorzienend in water en energie.

Quartier Masséna, Parijs (FR)

Deze nieuwe stadsontwikkeling in Parijs bestaat uit open bouwblokken, waartussen de publieke ruimte is georganiseerd. In een van die ruimtes liggen Les Jardins des Grands Moulins, die bestaan uit drie ruimtes: een vlak recreatieterrein, een groene ruimte met waterbassin en een speeltuin.

Bois Habité, Lille (FR)

Het uitgangspunt van deze nieuwe ontwikkeling in Rijsel is de creatie van een nieuw, eigen stedelijk landschap door middel van bomen. De variatie in plantafstand, het schaduwspel en verschillende geuren, de transparantie van het bladerdek en seizoensgebonden verandering zijn de speerpunten van Le Bois Habité. Er wordt één boom per 120 m² voorzien, waarvan 60% hoogstammige bomen.