Gedaan met laden. U bevindt zich op: Het realiseren van natuurlijke waterzuivering nabij bebouwd gebied Lokaal energie- en klimaatbeleid

Het realiseren van natuurlijke waterzuivering nabij bebouwd gebied

Voorbeeld maatregel

Deze adaptatiemaatregel kan overtollig water tijdens zware regenval opvangen in een gebied nabij de stad. Het gebied is opgedeeld in compartimenten die onderling verbonden zijn. Door middel van zwaartekracht en hellingen kan het water langzaam van het ene compartiment naar het andere stromen. Tijdens deze stroming wordt het water op natuurlijke wijze gezuiverd door middel van licht, lucht en aanwezige vegetatie. De maatregel zorgt e ook voor dat water beschikbaar blijft voor hergebruik, bevordert het de infiltratie van water en beperkt het zo ook droogte.

Type problematiek
Droogte, Wateroverlast
Type maatregel
Ontharden, Ruimte voor water
Type
Voorbeeld maatregel

Beschrijving van de maatregel

Klimaatverandering zal resulteren in vaker extreme regen. Om te voorkomen dat dit water tot overstromingen leidt, zou het moeten worden opgevangen.

De “watermachine” is een adaptatiemaatregel waarbij een gebied nabij de stad op een natuurlijke manier ingericht wordt om overtollig water te bergen tijdens hevige regenbuien. De regen die in stad valt, wordt via natuurlijke ruimtelijke structuren naar dat specifieke gebied geleid.

Het gebied is opgebouwd uit compartimenten die met elkaar in verbinding staan. Via zwaartekracht en hellingsgraden kan het water langzaam van het ene naar het andere compartiment stromen. Terwijl het water langzaam stroomt, wordt het natuurlijk gezuiverd via licht, lucht en de aanwezige vegetatie. Deze maatregel helpt water opvangen bij extreme regen en overstromingen, houdt water beschikbaar voor hergebruik, helpt water te infiltreren en beperkt zo ook droogte.

Impact

De maatregel is gericht op:

  • extreme regen
  • overstromingen
  • droogte

De impact van de maatregel is om water op te vangen bij extreme regen en overstromingen. Dit water kan dan infiltreren zodat de kans op droogte kleiner wordt. Deze maatregel zorgt er ook voor dat water op natuurlijke wijze gezuiverd wordt en hergebruikt kan worden door de omgeving. De maatregel is voorzien van groene vegetatie, wat een impact kan hebben op biodiversiteit.

Wanneer ontstaat er impact?

Deze adaptatiemaatregel heeft impact onmiddellijk na realisatie van de maatregel. Water kan dan opgevangen worden en doorsijpelen naar de grondwatervoorraden.

Het waterzuiverende vermogen zal geactiveerd worden wanneer de vegetatie ontwikkeld is. Dat kan een jaar duren na realisatie.

Mitigatie & co-benefits met andere beleidsdomeinen

Deze maatregel heeft co-benefits voor milieubeleid, natuurbeleid en recreatie.

Financiering

Specificaties

  • Vegetatie is nodig om waterzuivering mogelijk te maken
  • Via zwaartekracht en lichte helling kan water in het gebied stromen, wat nodig is om de waterzuivering mogelijk te maken
  • Het is belangrijk dat dit gebied nabij bebouwd gebied wordt ingericht, om zo het teveel aan regenwater op te vangen, en om zo hergebruik van het gezuiverde water mogelijk te maken

Te betrekken actoren

    • Ambtenaren ruimtelijke ordening, milieudienst
    • Bewoners
    • Landschapsarchitecten en stedenbouwkundige ontwerpers

    Monitoring

    De maatregel kan gemonitord worden door jaarlijks te meten hoeveel water opgevangen, gezuiverd en hergebruikt wordt.

    De maatregel zal een verandering teweeg brengen in de volgende Mayors Adapt indicatoren:

    • aantal waarschuwingen over de waterkwaliteit
    • % verandering in groene en blauwe infrastructuur
    • % verandering in opslag van regenwater (voor hergebruik)
    • % verandering in schaduwplaatsen