Gedaan met laden. U bevindt zich op: Proeven van XR kan met elk budget Innovatie

Proeven van XR kan met elk budget

Extended reality (XR) is een innovatieve technologie die snel evolueert. Wanneer je hypermoderne VR-brillen voor je school wilt aankopen, bots je al snel tegen een stevig prijskaartje aan. Maar wist je al, dat je aan XR helemaal niet veel geld hoeft uit te geven? Ontdek hoe je goedkoop van de technologie kunt proeven en hoe je je budget het best besteedt. 

Gratis XR

© Adobe. (2024). Firefly (Firefly Image 3) [AI-afbeeldingengenerator]. https://firefly.adobe.com

Je wilt XR gebruiken, maar je weet niet goed wat je ervan kunt verwachten? Je kunt op verschillende manieren gratis met de technologie kennismaken.

Leen de hard- en software uit

Als school in het technisch en beroepsgericht onderwijs kun je tot het einde van het schooljaar 2024-2025 gratis hard- en software lenen bij de XR-uitleendienst van het Regionaal Technisch Centrum (RTC) van je provincie(opent in nieuw venster). De RTC’s hebben verschillende softwarelicenties voor XR-toepassingen in de meest uiteenlopende studiegebieden. Op de website van het XR-actieplan(opent in nieuw venster) vind je alles over wat je moet weten.

Leen hardware van een andere school

Veel scholen kochten al XR-hardware aan. In je eigen netwerk kun je de vraag stellen of er een school hardware wil uitlenen. Vind je daar niemand? Stel je vraag dan opnieuw in de leraarskamer van KlasCement(opent in nieuw venster). Misschien reageert er wel een school in je buurt.

Gebruik de leermiddelen die er zijn

Dankzij de Digisprong hebben veel leerlingen een digitaal toestel. Met een laptop, smartphone of tablet met camera kun je ze al een voorsmaakje geven van wat XR kan. Zoek je XR-leermiddelen die bij die hardware passen? Ga eens kijken op de XR-deelsite van KlasCement(opent in nieuw venster). Je vindt er leermiddelen die op bijna alle hardware werken en andere die op specifieke apparaten werken. Een kleine greep uit het aanbod:

XR voor een prikje

© Adobe. (2024). Firefly (Firefly Image 3) [AI-afbeeldingengenerator]. https://firefly.adobe.com

Koop een VR-bril van karton

Heb je een smartphone? Dan kun je goedkoop een kartonnen VR-bril kopen: een kartonnen houder met lenzen waarin je je smartphone kunt schuiven. Er zijn veel van die kartonnen houders op de markt. Die kun je voor enkele euro’s per stuk op de kop tikken. Ook veel XR-toepassingen zijn daarmee compatibel.

En ook al is een kartonnen VR-bril niet ongelooflijk geavanceerd, hij is ideaal om 360°-video’s te bekijken. Die worden vaak nog met educatieve informatie verrijkt. Een selectie van die 360°-video’s vind je op de XR-deelsite van KlasCement(opent in nieuw venster).

Maak je VR-bril zelf met een bouwpakket

Nog goedkopere VR-brillen? Dat kan. Met een bouwpakket kun je ook je eigen kartonnen VR-bril maken. Je krijgt dan een sjabloon en lenzen toegestuurd. Voor een fractie van de prijs kun je dan met XR aan de slag.

Maak een gratis VR-bril

Het is ook mogelijk om zo’n kartonnen VR-bril helemaal gratis te maken. Dat vraagt enige handigheid, maar is zeker niet onmogelijk. In dit filmpje(opent in nieuw venster) zie je hoe je dat doet.

Koop een tweedehands VR-bril

Heel wat oudere hardware kun je nog perfect gebruiken. Op de tweedehandsmarkt is die een stuk goedkoper. Op een Engelstalige Wikipedia-pagina(opent in nieuw venster) vind je hoe oud populaire VR-headsets precies zijn.

Koop een refurbished VR-headset

De markt van refurbished VR-headsets is klein, maar ze bestaat. Is er een VR-bril die je overtuigd heeft? Dan is het zeker te moeite om online even te zoeken of je die ook refurbished kunt kopen. Let wel op dat je genoeg garantie en ondersteuning krijgt.

XR voor een groter budget

© Adobe. (2024). Firefly (Firefly Image 3) [AI-afbeeldingengenerator]. https://firefly.adobe.com

Kies de juiste hardware

Heb je al wat ervaring met XR en wil je de technologie structureel gebruiken? Dan loont het zeker de moeite om je eigen hardware aan te kopen. Verschillende leveranciers hebben een groot aanbod aan VR-headsets, geavanceerde tablets, 360°-camera’s en andere XR-hardware. Elk met zijn voor- en nadelen.

Daarom is het belangrijk dat je de markt eerst verkent om de juiste keuze te kunnen maken. Op de website van het project Make Future Education Accessible(opent in nieuw venster) (Mafea) vind je enkele populaire opties. Per bril krijg je een overzicht, specificaties, tutorials en lesplannen.

Vind de juiste partner

Bij XR-brillen komt nog altijd meer kijken dan je denkt. Soms moet je ze aanpassen aan de ogen van de gebruiker, ze hebben meestal een verbinding nodig met het internet, er zitten verschillende sensoren en camera’s op … Vroeg of laat heb je waarschijnlijk hulp of meer uitleg nodig. Hou daarmee rekening wanneer je de juiste partner zoekt om je XR bij aan te kopen. Een contactpersoon van de leverancier die bij je in de buurt zit of altijd bereikbaar is, biedt een grote meerwaarde.

Gebruik de kracht van je groep of gemeenschap

Bespreek je plannen om XR-hardware aan te kopen bij je scholengroep of -gemeenschap. Zit je school in een regionaal samenwerkingsverband? Gooi je plannen ook daar op tafel. Zo heb je meer slagkracht en geef je jezelf meer onderhandelingsruimte om bijvoorbeeld de prijs te drukken, of om na je aankoop extra of langere ondersteuning te krijgen.

Misschien kun je in die groep ook een uitleendienst opzetten, zodat alle scholen de hardware kunnen gebruiken? Zorg er in dat geval wel voor dat een ICT-coördinator of leraar de dienst coördineert en ondersteunt.

Geen hard- zonder software

© Adobe. (2024). Firefly (Firefly Image 3) [AI-afbeeldingengenerator]. https://firefly.adobe.com

Ook al heb je de duurste en beste hardware, je haalt er in je onderwijs alleen maar meerwaarde uit, als je ze met goede educatieve software combineert. Vaak is die gratis, maar soms is het de moeite om ervoor te betalen. Zo help je de ontwikkelaars en krijg je vaak extra’s zoals meer ondersteuning, updates en mogelijkheden.

Stel jezelf wel eerst deze vragen, als je voor de software wilt betalen:

  • Sluit hij aan bij de doelen die ik wil bereiken?

  • Is hij compatibel met mijn hardware?

  • Koop ik de software aan of ga ik voor een abonnement?

  • Kan ik hem testen met een demoversie?

Wil je nog meer weten over de integratie van XR in je lessen? Duik dan snel nog even in ons artikel ‘XR, ook iets voor jouw les?’