Gedaan met laden. U bevindt zich op: EmpowerED: educatieve technologie in de klas Innovatie

EmpowerED: educatieve technologie in de klas

De Europese Unie lanceert het project EmpowerED om educatieve technologie (EdTech) in het onderwijs te stimuleren. Het Kenniscentrum Digisprong is een van de 11 partners en vertegenwoordigt Vlaanderen in het project. EmpowerED loopt tot december 2025 en wordt gecoördineerd door European Schoolnet.

EmpowerED

EmpowerED(opent in nieuw venster) is niet toevallig als naam gekozen. Hij verwijst naar de ambitie om de link tussen het onderwijs en de technologiesector te versterken, te empoweren. Het doel van EmpowerED: een Europees EdTech-netwerk opzetten waarin bedrijven, organisaties, scholen en beleidsmakers van elkaar leren en ervaringen met elkaar uitwisselen.

Dat zal gebeuren door:

  • het Europese EdTech-landschap in 15 EU-landen in kaart te brengen
  • trends in nieuwe onderwijsmodellen en innovatieve onderwijsoplossingen te onderzoeken
  • mogelijkheden te geven om opleidingen te volgen en de mensen en de organisaties in het netwerk sterker te maken, zodat ze hun doelen kunnen bereiken.

Wat is de rol van het Kenniscentrum?

De komende 3 jaar werken we als Kenniscentrum Digisprong intensief mee aan EmpowerED. Onze eerste opdracht: mee in kaart brengen wat er in de 15 landen allemaal rond EdTech gebeurt. Daarna helpen we om te professionaliseren en de dialoog tussen het onderwijs en de technologische sector op gang te trekken.

Andere doelstellingen van EmpowerED

  • Zorgen dat iedereen de trends in nieuwe onderwijsmodellen en innovatieve onderwijsoplossingen begrijpt.
  • Beleidsmakers duidelijk maken hoe ze start-ups en kmo’s in de snelgroeiende EdTech-sector beter kunnen steunen en ermee samenwerken.
  • Het werk dat EdTech-organisaties nu doen om die start-ups en kmo’s te helpen, samenbrengen, overzichtelijk maken en nog versterken.
  • Goede praktijkvoorbeelden van educatieve technologie verzamelen en in een overzicht gieten.

Waarom EmpowerED?

  • Stap 1

    EdTech heeft meer omkadering nodig

    Naar aanleiding van de digisprong in het onderwijs gaf de Vlaamse Onderwijsraad(opent in nieuw venster) al aan dat er een betere en bredere omkadering nodig is om tegen te gaan dat de digitalisering in het onderwijs commercialiseert en om de belangen van de scholen in die digitale transformatie te beschermen.

    Want in tegenstelling tot consumenten zijn scholen geen passieve gebruikers van technologie. Ze moeten de EdTech-bedrijven duidelijk kunnen maken welke behoeften ze hebben en aan welke voorwaarden educatieve technologie moet voldoen om in de klas gebruikt te kunnen worden. En als ze vroeg bij technologische evoluties en ontwikkelingen betrokken worden, kunnen ze die zelfs trekken.

    Scholen moeten in elk geval kunnen kiezen uit genoeg platformen en leermiddelen die bij hun noden en tools aansluiten, en die platformen en tools vlot kunnen combineren. Ook dat is een van de redenen waarom het Kenniscentrum Digisprong mee in EmpowerED stapte.

  • Stap 2

    EdTech: groeiende sector

    De EdTech-sector groeit in Vlaanderen en Europa enorm. De coronacrisis zorgde dat veel bedrijven en start-ups die nieuwe technologische tools ontwikkelen bekender werden en doorbraken. Denk aan adaptieve leersystemen, AI-applicaties, innovatieve digitale leermiddelen, toepassingen in virtual, augmented en mixed reality en online vormings- en professionaliseringstools.

    EdTech Station(opent in nieuw venster) – de EdTech-hub in Kortrijk die door de Vlaamse overheid wordt gefinancierd – telde nog niet zo lang geleden dat er meer dan 300 EdTech-bedrijven in Vlaanderen zijn. Veel kleine spelers, maar ook grote en bekende bedrijven. Ook ontwikkelaars van games ontdekten het onderwijs en maken volop innovatieve leermiddelen en serious games die leerlingen op een leuke manier laten bijleren.

Conceptueel raamwerk

Al die bedrijven en start-ups spelen een rol in EmpowerED. Het EdTech-netwerk dat EmpowerEd wil vormen, bestaat naast alle soorten EdTech uit alle personen, organisaties en instellingen die de technologie en hulpmiddelen ontwikkelen, aanbieden en gebruiken. Concreet gaat het om:

  • de onderwijsinstellingen en -systemen die educatieve technologie in hun activiteiten integreren
  • de leraars en leerlingen die EdTech gebruiken
  • de investeerders en markten die de ontwikkeling van EdTech stimuleren
  • de onderzoeksinstellingen, start-up- en scale-up-initiatieven die EdTech ontwikkelen en aanbieden
  • de overheidsdiensten die EdTech reguleren, ondersteunen, financieren en stimuleren.

Bedrijven en organisaties die belang hebben bij EmpowerED

  • EdTech-bedrijven en aanbieders van technologie, vooral start-ups
  • onderzoeksorganisaties
  • incubatoren en acceleratoren die de start-ups helpen starten en groeien, technologische hubs en testbeds waar nieuwe EdTech-tools getest en verbeterd worden
  • onderwijsinstellingen in het kleuter-, lager, middelbaar en hoger onderwijs.
Gefinancierd door de Europese Unie NextGenerationEU
Logo financiering Europa

De Europese Unie financiert EmpowerED onder Grant 101100704.