Windows 10 ondersteuning stopt: wat betekent dit voor scholen?
Op 14 oktober 2025 stopt Microsoft met de reguliere ondersteuning voor Windows 10. Dit betekent dat er geen gratis beveiligingsupdates of technische ondersteuning voor het besturingssysteem meer beschikbaar zijn. Scholen die nog Windows 10-apparaten gebruiken, doen er goed aan om tijdig actie te ondernemen.
Wat verandert er?
Vanaf oktober 2025 eindigt de ondersteuning (opent in nieuw venster)van Windows 10. Dit houdt in:
- Geen gratis beveiligingsupdates meer - Apparaten worden kwetsbaar voor cyberaanvallen.
- Geen technische ondersteuning - Problemen met Windows 10 worden niet langer opgelost door Microsoft.
- Mogelijke compatibiliteitsproblemen - Nieuwe software of toepassingen werken mogelijk niet goed meer op Windows 10.
Microsoft biedt tegen betaling uitgebreide beveiligingsupdates (Extended Security Updates, ESU(opent in nieuw venster)) aan, maar dit is een tijdelijke oplossing voor 3 jaar.
Wat betekent dit voor scholen?
Gebruik je als school nog Windows 10? Dan is het belangrijk om nu al na te denken over een plan van aanpak. Enkele belangrijke stappen:
- Maak een inventaris - Bekijk hoeveel toestellen op school nog Windows 10 gebruiken. Controleer of ze geschikt zijn voor een upgrade of een nieuwe installatie naar Windows 11. Microsoft biedt hiervoor een handige tool(opent in nieuw venster).
- Controleer de hardwarevereisten - Windows 11 heeft strengere systeemeisen. Oudere toestellen voldoen mogelijk niet en moeten vervangen worden.
- Denk na over nieuwe toestellen - Zijn upgrades niet mogelijk? Overweeg dan de aanschaf van nieuwe apparaten. Refurbished toestellen kunnen een budgetvriendelijke en duurzame oplossing zijn.
- Check de software - Controleer of alle essentiële schoolsoftware compatibel is met Windows 11. Sommige applicaties hebben misschien updates nodig of vereisen een alternatief.
- Zorg voor een veilige overgang - Werk samen met de ICT-coördinator en netwerkbeheerder om de overstap vlot en veilig te laten verlopen.
Welke opties zijn er?
- Upgrade naar Windows 11, als de toestellen compatibel zijn.
- Maak gebruik van ESU als tijdelijke oplossing, maar dit brengt beperkte kosten met zich mee en is geen lange termijn oplossing.
- Nieuwe toestellen aankopen? Houd rekening met bestaande raamcontracten en wetgeving rond overheidsopdrachten. Dit artikel biedt hier mogelijk ondersteuning bij.
- Stap over naar een alternatief besturingssysteem zoals ChromeOS Flex(opent in nieuw venster) of Linux(opent in nieuw venster), indien dit past binnen de schoolvisie, de digitale infrastructuur en de nodige technische expertise van de school.
Hoe voorbereiden?
Maak een stappenplan en overleg met IT-partners en netwerkbeheerders van je school. Door tijdig actie te ondernemen blijft de digitale leeromgeving veilig en up-to-date.