Gedaan met laden. U bevindt zich op: Dank je oude digitale toestellen af? Laat ze verwerken door een erkende refurbisher ICT-infrastructuur van je school

Dank je oude digitale toestellen af? Laat ze verwerken door een erkende refurbisher

Als school koop je vaak heel wat digitale toestellen tegelijk aan. Die bereiken allemaal in dezelfde periode het einde van hun levensduur. Soms kun je ze nog op een andere plek in je school gebruiken, maar andere keren moet je ze afdanken, omdat ze versleten zijn. We hebben een overzicht van bedrijven gemaakt waar je terecht kan met je oude toestellen. Ze richten zich op het klaarmaken van oude toestellen voor hergebruik (refurbishment), maar de meeste kunnen ook definitief afgedankte toestellen meenemen voor recyclage.   

Wat vind je terug in het overzicht van refurbishers?

© Adobe. (2024). Firefly [Firefly Image 3]. https://firefly.adobe.com

In het overzicht staan bedrijven die digitale toestellen refurbishen en daarvoor ook de nodige vergunningen hebben. Van elke refurbisher vind je de contactgegevens terug, samen met de antwoorden die het bedrijf gaf op een 40-tal vragen die we stelden. We vragen bijvoorbeeld hoe ze data vernietigen en hoe ze zich engageren op het vlak van sociaal, duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Zo kun je het bedrijf kiezen dat het beste bij je school en je schoolsituatie past.

De 15 belangrijkste vragen
DienstenHebt u een ophaaldienst die de toestellen komt ophalen?
Haalt een ander bedrijf de toestellen op?
Aanvaardt u alleen potentieel herbruikbare toestellen (na visuele voorselectie) of ook afval?
Hoe scheidt u potentieel herbruikbare toestellen van niet-herbruikbare?
Vraagt u de school om een register aan te leggen met de staat en de types toestellen?
Welk type ICT-toestellen aanvaardt u?
Vanaf welk volume komt u ophalen?
Stelt u aan de scholen een verzamelbox ter beschikking?
Geeft u richtlijnen hoe de school oude toestellen moet stockeren?
Terugkoop en vergoedingKan de school de toestellen terugkopen na herstel of refurbishment?
Kan de school afhankelijk van de staat van de toestellen en de transportkosten een vergoeding met u afspreken?
DatavernietigingKunt u de harde schijven of solid state drives fysiek vernietigen?
Is uw software voor datavernietiging gecertificeerd voor ‘Common Criteria’?
Sociaal, duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemenBent u actief in de sociale economie?
Streeft u naast de circulaire activiteit nog andere sociale en/of ecologische doelen na in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen? Bijvoorbeeld samenwerking met een goed doel of de sociale economie, inclusief ondernemen of stages in het kader van een beroepsopleiding?

Tips om het overzicht van refurbishers te gebruiken

  • Komt de refurbisher je toestellen ophalen? Vraag zeker een afgiftebewijs.

  • Sommige refurbishers hebben speciale boxen om je afgedankte toestellen in te stapelen. Vraag ernaar.

  • De refurbisher moet alle gegevens die nog op de toestellen staan volledig en onherstelbaar verwijderen. Dat kan hij fysiek doen, of met een gecertificeerd systeem van dataverwijdering. Het Common Criteria-certificaat geeft je de meeste zekerheid.

  • Je moet de wet op de overheidsopdrachten(opent in nieuw venster) volgen om een refurbisher aan te stellen. Het draaiboek Overheidsopdrachten en raamcontracten(opent in nieuw venster) zet je op weg. Vaak kun je al met een opdracht van beperkte waarde aanbesteden. Wil je telkens toestellen van je hele scholengemeenschap of aankoopcentrale laten refurbishen? Zorg dat je dan niet boven het drempelbedrag komt, want anders moet je een moeilijke procedure volgen.

  • Gebruik onze keuzehulp of het stroomdiagram(PDF bestand opent in nieuw venster) om te bepalen hoe je je oude ICT-toestellen het beste afdankt.

Keuzehulp circulaire ICT

Bezig met laden...

Hoe kwam het overzicht van refurbishers tot stand?

We contacteerden bedrijven die bij de OVAM zijn geregistreerd als hergebruikcentrum en/of verwerker van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA). We selecteerden alle bedrijven die onze vragenlijst beantwoordden en aan de wetgeving voldoen. Het overzicht wordt regelmatig nagekeken en vernieuwd.

Ben je een hergebruikcentrum of verwerker en wil je in de lijst opgenomen worden? Neem dan contact op met Kenniscentrum Digisprong via kenniscentrumdigisprong@ond.vlaanderen.be.(opent in uw e-mail applicatie)