Gedaan met laden. U bevindt zich op: Werken in een gezagsfunctie bij de Vlaamse overheid Loopbaan en ontwikkeling

Werken in een gezagsfunctie bij de Vlaamse overheid

Personeelsleden met een gezagsfunctie binnen de Vlaamse overheid vormen een aparte groep. Gezagsfuncties worden steeds statutair ingevuld en kennen enkele specifieke regels. 

Voor wie?

Wat is een gezagsfunctie?

Heb je een gezagsfunctie? Dan heb je eenzijdig bindende beslissingsbevoegdheid ten aanzien van derden die de grondrechten van die derden aantasten.

Die beslissingsbevoegdheid vloeit voort uit je functie: het gaat daarbij enkel om die functies waarbij de titularis bij wet (of decreet) belast is met het nemen van eenzijdig bindende derdenbeslissingen (geen delegatie). De beslissing raakt aan de grondrechten van derden.

Aan het Vlaams personeelsstatuut is een lijst met gezagsfuncties(opent in nieuw venster) toegevoegd. Die lijst kan alleen wijzigen na afloop van een regelgevingstraject.

Wat betekent dit voor jou als personeelslid in een gezagsfunctie?

Rechtspositie

De invulling van een gezagsfunctie gebeurt bij instroom en doorstroom via een statutaire tewerkstelling. Die is verbonden aan de specifieke functie.

Kom je nieuw in dienst bij de Vlaamse overheid in een gezagsfunctie? Stroom je als contractuele medewerker door naar een gezagsfunctie of bevorder je statutair? Dan wordt een proefperiode opgestart. Wanneer je de 1ste keer tot de statutaire proeftijd toegelaten wordt, moet je de eed afleggen.

Een gezagsfunctie kan enkel contractueel ingevuld worden voor:

  • de vervanging van een afwezig personeelslid (vervangingsovereenkomst);
  • de tijdelijke of uitzonderlijke vermeerdering van het werk (maximaal 1 jaar, uitzonderlijk verlengbaar met maximaal 1 jaar);
  • mandaatfuncties in het topkader;
  • de Vlaamse Bouwmeester.

Wat als je na verloop van tijd doorstroomt naar een niet-gezagsfunctie?

  • Was je daarvoor statutair personeelslid? Dan blijf je statutair.

  • Was je daarvoor contractueel personeelslid? Dan keer je terug naar die tewerkstellingsvorm.

  • Ben je als nieuw personeelslid statutair aan de slag gegaan in een gezagsfunctie? Dan word je contractueel tewerkgesteld.

Goed om te weten: kom je nieuw in dienst na 1 juni 2024 in een gezagsfunctie? Dan gelden er striktere regels rond de wijziging van de dienstaanwijzing.

  • Een eenzijdige wijziging zonder het akkoord van de ambtenaar kan enkel naar een andere gezagsfunctie. (Was je al statutair in dienst voor 1 juni 2024, dan kan je ook eenzijdig overgezet worden naar een niet-gezagsfunctie. Je behoudt daarbij wel je hoedanigheid.)

  • Een eenzijdige wijziging met het akkoord van de ambtenaar kan naar een niet-gezagsfunctie. De medewerker in kwestie krijgt dan een contractuele tewerkstelling.

  • Een eenzijdige wijziging als gevolg van een decretale wijziging of beslissing van de Vlaamse Regering zorgt er ook voor dat de medewerker in kwestie een contractuele tewerkstelling krijgt. Er is wel een overgangsperiode van minimaal 2 jaar voorzien.

Loopbaan en beloning

  • Kom je in dienst na 1 juni 2024? Dan gelden de bepalingen van het salarissysteem op basis van evaluatie.
  • Was je al in dienst, contractueel of statutair, bij de Vlaamse overheid voor 1 juni 2024? Dan kan je vrijwillig overstappen naar het salarissysteem op basis van evaluatie. Enkel bij bevordering zal je automatisch ingeschaald worden in het salarissysteem op basis van evaluatie.

Lees meer op de webpagina ‘Salaris personeel Vlaamse overheid’.

Ziekteregeling

  • Kom je na 1 juni 2024 nieuw in dienst bij de Vlaamse overheid in een gezagsfunctie of stroom je als contractueel personeelslid door naar een gezagsfunctie? Dan geldt deze ziekteregeling:
    • De eerste 60 kalenderdagen 100% van je salaris, van kalenderdag 61 tot en met 180 ontvang je 80% van je salaris en vanaf kalenderdag 181 ontvang je 75% van je salaris. Deze afwezigheid heeft geen invloed op je vakantiegeld of eindejaarstoelage
  • Was je voor 1 juni 2024 statutair in dienst dan behoud je de ziekteregeling voor statutaire personeelsleden.

Lees meer op de webpagina ‘Gevolgen van ziekte-opname’.

Uitstroom

Lees meer op:

Pensioen

Lees meer over de pensioenregeling op de webpagina ‘Pensioen’.