Gedaan met laden. U bevindt zich op: GLOHW daagt je uit! Nieuwsberichten

GLOHW daagt je uit!

Nieuwsbericht
23 augustus 2023

Op maandag 4 september 2023 start GLOHW (Gezond Leven op het Werk) met de Snoepchallenge! Ga jij de uitdaging aan om twee weken lang je minder gezonde tussendoortjes te vervangen door gezonde snacks? 

Doe samen met je collega's mee!

Die knorrende maag rond 10:00 en 15:30. Het hongermomentje bij de koffie. De zoektocht naar een klein hapje tussen onze hoofdmaaltijden. Ken je dat gevoel ook? Je keuze voor een tussendoortje kan de rest van je dag beïnvloeden.

De Snoepchallenge betekent echter niet dat je geen lekkers meer mag eten, integendeel! Je zal er versteld van staan hoeveel lekkere snacks er bestaan! Doe mee en daag ook je collega’s uit om twee weken lang te kiezen voor gezonde tussendoortjes! De challenge start op maandag 4 september en loopt tot en met 17 september.

Hoe ga je de uitdaging aan?

  • Stap 1
    1. Maak een account aan op het platform van de externe partner(opent in nieuw venster).
    2. Download de app van de externe partner (scan daarvoor een van de QR-codes hieronder en log in.
    3. Ga naar het tabblad ‘Challenges’ en selecteer de ‘Snoepchallenge’.

    4. Klik op het potloodje.

    5. Log elke dag waarop je enkel tussendoortjes uit het groene kader hebt gegeten.

    QR-code om de Android-app te downloaden
    QR-code om de iOS-app te downloaden
  • Stap 2

    Eet dagelijks tussendoortjes uit het groene kader (= niet gesnoept) en vermijd de tussendoortjes uit de rechtse kaders. Heb je iets uit het gele of rode kader gegeten? Dan mag je niet loggen voor die dag.

  • Stap 3

    De speler die het meeste aantal dagen niet heeft gesnoept, wint de challenge.

Het wat, hoe en waarom van een gezonde snack 

Maar wat is dat dan, een gezonde snack? Hoe selecteer je die? En hoe maak je er een gewoonte van? GLOHW (Gezond Leven op het Werk) en het Vlaams Instituut Gezond Leven geven je graag tips.

  • Gezonde tussendoortjes zijn een aanvulling op wat je die dag al gegeten hebt. Ze zorgen voor het nodige verzadigingsgevoel zodat je er weer tegen kan tot de volgende maaltijd.
  • Het eten van een tussendoortje beperk je idealiter tot een afgebakend moment. Heel de dag door kleine hoeveelheden eten zou gelinkt zijn met obesitas. Vanuit mondgezondheid wordt aangeraden om niet meer dan 5 keer per dag iets te eten. Wat daarnaast ook essentieel blijkt, is dat je er een persoonlijke regelmaat op nahoudt. Probeer voor jezelf een constant aantal maaltijdmomenten aan te houden, en neem die op vaste tijdstippen.
  • Wees je ook bewust van wat je krijgt aangeboden. Energierijke snacks met een lage voedingswaarde bevatten vaak veel vetten, suikers en/of zout. Ze bevatten weinig of geen voedzame stoffen zoals mineralen, vitamines en vezels. Dergelijke snacks vullen wel, maar voeden niet. Gezonde snacks daarentegen zorgen voor een verzadigd gevoel en een stabiel energieniveau doorheen de dag. Én ze zijn ook heel erg lekker!

Hoe herken je een gezond tussendoortje?

Het voedingslabel dat je kan vinden op de verpakking geeft heel wat informatie over de kwaliteit van je tussendoortje. Op het label staat informatie over de voedingswaarden. Besteed hierbij extra aandacht aan de suikers: bij koolhydraten krijg je steeds een overzicht over de totale hoeveelheid, én het aandeel van de suikers hierin. Dit laatste hou je dus best zo laag mogelijk. Bestudeer deze labels zorgvuldig als je in de supermarkt bent en je keuze maakt.

Toch zin in iets zoet? Dan is fruit de ideale snack. De suikers in fruit zijn van nature aanwezig en zitten “verpakt” in een vezelrijke structuur, waardoor je lichaam ze geleidelijk opneemt. Dat voorkomt een suikerdip. Bovendien is fruit ook rijk aan vitaminen en mineralen. Groenten en fruit zijn dus altijd een goede keuze! Bovendien brengen ze variatie in je keuken. Want elk seizoen zorgt voor andere groenten. Laat je inspireren door deze kalender.(PDF bestand opent in nieuw venster)

Heb je inspiratie nodig? In de afbeelding bij dit artikel vind je alvast een handig overzicht van enkele gezonde en minder gezonde tussendoortjes. Zoek een routine die werkt voor jou. Iedereen heeft een persoonlijke voorkeur, dus experimenteer tot je het juiste evenwicht in tussendoortjes hebt gevonden.

De beste dag om te starten aan een gezonde gewoonte is … vandaag!  

Vervang je ongezonde tussendoortjes door gezonde snacks en ervaar hoe je je leven positief kan veranderen. Ga op ontdekkingstocht, leer nieuwe gezonde tussendoortjes kennen en vergeet niet te genieten! Je zal namelijk versteld staan van hoeveel lekkere, gezonde snacks er bestaan. Laat je inspireren door de recepten op de website van het Vlaams Instituut Gezond Leven(opent in nieuw venster).

Benieuwd hoe je gewoontes kan veranderen? Herbekijk het webinar “Grip op je gewoontes” op Vlimpers Leren(opent in nieuw venster).

Goed om te weten: ben je diabeet of worstel je met een eetstoornis? Laat dan deze challenge aan je voorbijgaan en volg het advies van je medisch begeleider.