Gedaan met laden. U bevindt zich op: "Bescherm jezelf en je omgeving met een griepvaccinatie" Nieuwsberichten

"Bescherm jezelf en je omgeving met een griepvaccinatie"

Nieuwsbericht
18 juni 2024

De zomer moet nog beginnen, dus de herfst en de winter lijken nog veraf. Toch is het belangrijk om je voor te bereiden en je alvast te registreren voor de griepvaccinatiecampagne in het najaar van 2024. Dat kan nog tot en met 9 september 2024.

Walter de Maar is arbeidsarts bij IDEWE, de externe preventiedienst die samen met de Gemeenschappelijke Dienst voor Preventie en Bescherming (GDPB) de griepvaccinatie organiseert. Hij vertelt waarom het belangrijk is om je te laten vaccineren tegen de griep.

Voorkomen dat griepvirus zich verspreidt

Preventieadviseur-arbeidsarts Walter de Maar

Walter de Maar: “Griep komt jaarlijks voor, gewoonlijk met een opstoot in de maand februari. Het griepvaccin is een heel goed middel om te voorkomen dat het griepvirus zich verspreidt.”

“Van griep word je ziek: je krijgt keelpijn, koorts en hoofd- en spierpijn. Jonge en gezonde mensen krijgen meestal geen complicaties en zijn na een week tot 10 dagen genezen. Voor hen ligt het voordeel van een griepvaccinatie vooral in het feit dat ze minder klachten krijgen en sneller weer aan het werk kunnen gaan.”

Ook zeker aanbevolen voor familieleden van kwetsbare personen

“Bij risicopatiënten (65-plussers, mensen met overgewicht en mensen met onderliggende ziektes) ligt dat anders. Voor hen is het dus zeker aangewezen om zich te laten vaccineren tegen de griep. Ook zwangere vrouwen laten zich het beste vaccineren: het griepvirus op zich vormt geen risico voor het ongeboren kind, maar hoge koorts kan wel problemen opleveren. Ook familieleden van deze groepen halen het beste een vaccinatie, om hen te beschermen.”

“Voor wie in de gezondheidssector werkt, is een griepvaccinatie ook aangewezen. Zo voorkomen ze dat ze de vaak kwetsbare mensen waarmee ze dagelijks in contact komen besmetten. Binnen de Vlaamse overheid gaat het onder meer over de verpleegkundigen en inspecteurs van bijvoorbeeld de kinderdagverblijven, ziekenhuizen en oudereninstellingen.’

Weinig risico's

“Er zijn heel weinig risico’s verbonden aan griepvaccinatie. Je mag alleen geen griepvaccin krijgen als je allergisch bent voor kippeneiwitten of heel specifieke soorten penicilline. Dat checken de verpleegkundigen die het vaccin toedienen goed.”

“Ik geef al 15 jaar lang griepvaccinaties aan medewerkers van de Vlaamse overheid, dat gaat om duizenden vaccins. In al die tijd heb ik maar weet van 1 lichte allergische reactie. De persoon in kwestie kreeg lichte jeuk, die snel verholpen was. We hebben bij de Vlaamse overheid nog nooit iemand gehad die een acute en zware allergische reactie kreeg. Maar hoewel de kans daarop heel klein is, hebben we wel altijd medicatie bij die we meteen kunnen inspuiten. Dat is ook de reden waarom we vragen dat mensen 15 minuutjes wachten na de vaccinatie.”

Griepvaccin veroorzaakt geen griep

“De samenstelling van het griepvaccin verandert elk jaar: ze wordt aangepast aan de griepstammen die circuleren. Zo ben je beschermd tegen de meest courante vormen van het virus. Het kan altijd gebeuren dat er een nieuwe stam ontwikkeld is op het moment dat jij de vaccinatie krijgt. Dan loop je alsnog kans om griep te krijgen.”

“Sommige mensen zijn bang dat ze door het griepvaccin ook griep krijgen. Dat kan absoluut niet. Door de vaccinatie, die stukjes dood virus bevat, maakt je afweersysteem antistoffen aan. Je kunt je na de vaccinatie wel wat koortsig voelen of een pijnlijke plek op je arm hebben. Neem dan paracetamol en koel je arm met ijs.”

Meer informatie over de jaarlijkse griepvaccinatiecampagne bij de Vlaamse overheid vind je op Vlaanderen Intern.