Met je privévoertuig naar het werk
Kom je met je eigen wagen, motor- of bromfiets naar het werk? Dan draag je in principe zelf de kosten van je verplaatsing. In sommige situaties kun je echter binnen de diensten van de Vlaamse overheid een tegemoetkoming krijgen, zoals bij een moeilijk bereikbare werkplaats of omwille van een handicap (of chronische ziekte).
Voor wie?
- Je bent statutair of contractueel bij de diensten van de Vlaamse overheid.
- Je gebruikt je eigen wagen, motor- of bromfiets voor je woon-werkverkeer.
- Je hebt een moeilijk bereikbare werkplaats of je hebt een handicap (of chronische ziekte).
Tegemoetkoming
Je kunt een tegemoetkoming aanvragen voor de verplaatsing met je eigen wagen, motor- of bromfiets als je een moeilijk bereikbare werkplaats, handicap (of chronische ziekte) hebt.
Op de webpagina ‘Vergoeding of terugbetaling woon-werkverkeer aanvragen’ lees je hoe je een tegemoetkoming aanvraagt.
Tegemoetkoming moeilijk bereikbare werkplaats
Het bedrag van deze tegemoetkoming stemt overeen met de maandelijkse kostprijs van een treinkaart tweede klasse voor dezelfde afstand. Je lijnmanager kan je ook occasioneel een tegemoetkoming per dag toekennen wanneer je af en toe je eigen wagen, motor- of bromfiets gebruikt voor verplaatsingen naar je vaste werkplaats, door het late uur of door de frequentie van het openbaar vervoer, bijvoorbeeld bij occasionele avond- of weekenddiensten.
Het bedrag wordt maandelijks uitbetaald, samen met je salaris.
Tegemoetkoming personeelsleden met een handicap (inclusief chronische ziekte)
Het bedrag van deze tegemoetkoming stemt overeen met de maandelijkse kostprijs van een treinkaart tweede klasse voor dezelfde afstand als je voldoet aan de voorwaarden om over een parkeerkaart voor personen met een handicap te beschikken(opent in nieuw venster). De FOD Sociale Zekerheid reikt deze uit. Enkel op vertoon van die parkeerkaart kan je een tegemoetkoming krijgen. De vergoeding bedraagt 1/20ste van het maandbedrag voor de dagen dat je een verplaatsing naar je vaste werkplek aflegt.
Dit bedrag kan verhoogd worden tot de kostprijs van een treinkaart 1ste klasse voor personeelsleden met een erkenningsbewijs van handicap (inclusief chronische ziekte), waarbij deze maatregel is opgenomen in het inclusieprotocol.
Het bedrag wordt maandelijks uitbetaald, samen met je salaris.
Regelgeving
- Vlaams Personeelsstatuut (VPS), deel VII, titel 4, hoofdstuk 3 – woon-werkverkeer naar een moeilijk bereikbare werkplaats
- VPS, deel VII, titel 4, hoofdstuk 6 – woon-werkverkeer voor personen met een handicap