Omzetting Europese richtlijnen
EU-wetgeving moet tijdig en correct omgezet worden in Vlaamse regelgeving om zware financiële sancties te vermijden. Als kabinetsmedewerker heb je een belangrijke rol in dat proces.
De rol van kabinetsmedewerkers
Als kabinetsmedewerker kun je op verschillende manieren de administratie ondersteunen om Europese richtlijnen tijdig en correct om te zetten.
Monitoring en rapportage
Het kabinet van de minister-president stelt maandelijks een mededeling aan de Vlaamse Regering op over de stand van zaken van EU-regelgevende dossiers: ‘Mededeling Overzicht van de ontwikkelingen op niveau van de Europese Unie (EU)’. Voor de agendering op de ministerraad stuurt het kabinet van de minister-president die mededeling rond naar de andere kabinetten. Kijk die mededeling steeds kritisch na en vul de informatie aan indien mogelijk.
Versnellen van wetgevingsprocedures
Je kunt als kabinetsmedewerker de procedure versnellen om EU-regelgeving om te zetten, bijvoorbeeld door een versnelde publicatie aan te vragen bij het Belgisch Staatsblad wanneer een decreet of besluit snel gepubliceerd moet worden. Geef daarvoor bij de aanvraag van publicatie in het Staatsblad mee: “aanvraag versnelde publicatie wegens nakoming van internationale verplichtingen”.
Dat is cruciaal bij omzettings- en inbreukdossiers waar de deadline nadert of werd overschreden.
Ad-hocmaatregelen
Je kunt verschillende ad-hocmaatregelen nemen om omzettings- en inbreukdossiers te versnellen:
- Voeg artikelen toe aan decreten die al verder staan in het regelgevend proces.
- Behandel afzonderlijke artikelen van de richtlijn.
- Neem tijdig beslissingen als dat nodig is voor de omzetting te voltooien.
- Vraag om een interfederale IKW bij de FOD BuZA wanneer bevoegdheidsdiscussies niet op adminstratief niveau kunnen worden uitgeklaard. Zo kan tijdig een akkoord rond de bevoegdheidsverdeling worden bereikt.
Samenwerking en coördinatie
Omzettingsmaatregelen worden vaak voorbereid door juristen en beleidsdomeincoördinatoren van de Vlaamse overheid. Stem steeds goed af met die juristen en beleidsdomeincoördinatoren om ervoor te zorgen dat de omzetting van EU-regelgeving tijdig en correct plaatsvindt.
Wanneer de Europese Unie een voorstel van richtlijn publiceert, kan je al analyseren of er moeilijkheden kunnen ontstaan bij de omzetting. Dan kan de richtlijn nog via de besprekingen in de Raad worden aangepast. Hiervoor contacteer je het best de attaché binnen jouw administratie. Samen kan je een strategie voor de onderhandelingen uitwerken.
Heb je vragen over EU-regelgeving, of ondersteuning nodig? Contacteer dan de Eurocoördinator van het Departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken(opent in uw e-mail applicatie).
Inbreukprocedure
België, en dus ook Vlaanderen voor wat betreft zijn bevoegdheden, zijn als lid van de EU verplicht om EU-richtlijnen tijdig en correct om te zetten in interne regelgeving. België en Vlaanderen moeten ook andere EU-regelgeving (verordeningen, besluiten,…) correct naleven.
Gebeurt dat niet, dan kan een inbreukprocedure volgen. Dat kan resulteren in reputatieschade door persberichten van de Commissie en slechte omzettingscijfers, maar ook in hoge boetes en dwangsommen. Als EU-richtlijnen niet op tijd worden omgezet, vraagt de Europese Commissie boetes en dwangsommen. De gevraagde minimumbedragen worden regelmatig herzien door de Commissie via een mededeling(opent in nieuw venster). De huidige minimumboete voor België bedraagt 2.352.000 euro en de minimale dwangsom is 3000 euro per dag.
Beleidsdoelen bevorderen
EU-regelgeving heeft een grote impact op Vlaanderen.
Het is dus belangrijk dat kabinetsmedewerkers de ontwikkelingen op het vlak van beleid en regelgeving op EU-niveau goed opvolgen. Zo kan de Vlaamse overheid op tijd actie ondernemen om nieuwe initiatieven van de EU te beïnvloeden of te ondersteunen (via de Raad, het Europees Parlement, enz.).
Op die manier zal de omzetting of implementatie makkelijker en sneller kunnen verlopen waardoor inbreukdossiers en financiële sancties vermeden worden.