Gedaan met laden. U bevindt zich op: Vermelding van het artikel of het onderdeel van het artikel dat wordt gewijzigd Wijzigingsbepalingen

Vermelding van het artikel of het onderdeel van het artikel dat wordt gewijzigd

Van ieder gewijzigd artikel of onderdeel van een artikel vermeldt u alleen de nog geldende wijzigingen.

Vermeld geen wijzigingen die door latere wijzigingen zijn opgeslorpt, ongeacht de aard van de wijzigingen (vervanging, invoeging, opheffing, intrekking, vernietiging, bekrachtiging enzovoort).

Bijvoorbeeld: als een artikel of een onderdeel van een artikel achtereenvolgens gewijzigd en vervangen is, vermeldt u alleen de vervanging, aangezien die alle vroegere wijzigingen doelloos heeft gemaakt.

Bijvoorbeeld:

Schrijf niet Schrijf wel
Artikel 2 van het besluit van de Vlaamse Regering van … (datum en opschrift), gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van … (datum) en vervangen bij het besluit van de Vlaamse Regering van … (datum), wordt opgeheven.Artikel 2 van het besluit van de Vlaamse Regering van … (datum en opschrift), vervangen bij het besluit van de Vlaamse Regering van … (datum), wordt opgeheven.
In artikel 3, §2, van het decreet van … (datum en opschrift), gewijzigd bij het decreet van … (datum) en vervangen bij het decreet van … (datum), wordt punt 2° opgeheven.In artikel 3, §2, van het decreet van … (datum en opschrift), vervangen bij het decreet van … (datum), wordt punt 2° opgeheven.

Als u een artikel of een onderdeel van een artikel wijzigt dat niet bestond in de oorspronkelijke tekst, geeft u aan bij welke bepaling dat artikel of onderdeel van een artikel is ingevoegd, zelfs als de tekst ervan nadien vervangen is.

Bijvoorbeeld:

Schrijf niet Schrijf wel
Artikel 4/1 van het decreet van … (datum en opschrift), vervangen bij het decreet van … (datum) en gewijzigd bij het decreet van … (datum), wordt opgeheven.Artikel 4/1 van het decreet van … (datum en opschrift), ingevoegd bij het decreet van … (datum), vervangen bij het decreet van … (datum) en gewijzigd bij het decreet van … (datum), wordt opgeheven.
In artikel 5, §1, 2°/1, van het besluit van de Vlaamse Regering van … (datum en opschrift), vervangen bij het decreet van … (datum) en gewijzigd bij het decreet van … (datum), worden de volgende wijzigingen aangebracht: …In artikel 5, §1, 2°/1, van het besluit van de Vlaamse Regering van … (datum en opschrift), ingevoegd bij het besluit van de Vlaamse Regering van … (datum), vervangen bij het decreet van … (datum) en gewijzigd bij het decreet van … (datum), worden de volgende wijzigingen aangebracht: …

Als een artikel of een onderdeel van een artikel dat gewijzigd wordt, opgeheven is en nadien hersteld is, vermeldt u eerst, in afwijking van aanwijzing 178, de regeling waarbij dat artikel of onderdeel van dat artikel hersteld is, ook al is het herstelde artikel nadien vervangen.

Bijvoorbeeld:

Schrijf nietSchrijf wel
In artikel 4 van het decreet van … (datum en opschrift), vervangen bij het decreet van … (datum) en gewijzigd bij het decreet van … (datum), worden de volgende wijzigingen aangebracht: …In artikel 4 van het decreet van … (datum en opschrift), hersteld bij het decreet van … (datum), vervangen bij het decreet van … (datum) en gewijzigd bij het decreet van … (datum), worden de volgende wijzigingen aangebracht: …
In artikel 5, §2, van het besluit van de Vlaamse Regering van … (datum en opschrift), vervangen bij het decreet van … (datum) en gewijzigd bij het decreet van … (datum), worden de volgende wijzigingen aangebracht: …In artikel 5, §2, van het besluit van de Vlaamse Regering van … (datum en opschrift), hersteld bij het besluit van de Vlaamse Regering van … (datum), vervangen bij het decreet van … (datum) en gewijzigd bij het decreet van … (datum), worden de volgende wijzigingen aangebracht: …

Als er maar een of enkele onderdelen van een artikel gewijzigd worden, vermeldt u alleen de wijzigingen die vroeger specifiek in die onderdelen zijn aangebracht.

Bijvoorbeeld: als u artikel 3, §2, van een decreet wijzigt en als voordien alleen artikel 3, §1, van die wet is gewijzigd, vermeldt u artikel 3, §2, zonder de regeling te noemen waarbij paragraaf 1 gewijzigd is.

Als een onderdeel van een artikel werd ingevoegd bij de vervanging van een volledig artikel, vermeldt u dat dat onderdeel is ingevoegd en verwijst u niet naar die vervanging (van heel het artikel).

Bijvoorbeeld:

  • Als artikel 3, dat bestaat uit drie paragrafen, is vervangen en het artikel na de vervanging uit vier paragrafen bestaat en paragraaf 4 wordt gewijzigd, schrijft u: artikel 3, §4, ingevoegd bij … (tekst die het volledige artikel 3 heeft vervangen).
  • Als artikel 3 niet is ingedeeld in paragrafen en het artikel na de vervanging in paragrafen is ingedeeld en een van die paragrafen wordt gewijzigd, schrijft u: artikel 3, §2, ingevoegd bij … (tekst die het volledige artikel 3 heeft vervangen).

Als een artikel of een onderdeel van een artikel bij een vroegere wijziging in zijn geheel is vervangen, schrijft u in de verwijzing naar dat artikel of dat onderdeel: …, vervangen bij …, en niet: …, gewijzigd bij … .