Gedaan met laden. U bevindt zich op: Vermelding van de leden van de regering die het besluit voorstellen Aanhef

Vermelding van de leden van de regering die het besluit voorstellen

Alleen in de aanhef van een indieningsbesluit van een ontwerp van decreet en een besluit van de Vlaamse Regering vermeldt u de Vlaamse minister die de tekst voorstelt.

Besluiten van de Vlaamse Regering moeten worden voorgesteld door alle ministers die bevoegd zijn voor de aangelegenheden waarop het besluit betrekking heeft.

Als het om een wijzigingsbesluit gaat dat niet volledig overeenstemt met de bevoegdheden van alle ministers die het oorspronkelijke besluit hebben voorgedragen, is het voldoende om de ministers te vermelden die bevoegd zijn voor de aangelegenheden waarop de wijziging betrekking heeft.

In de regel wordt de minister die de tekst voorstelt en meeondertekent, belast met de uitvoering van het besluit.

In een indieningsbesluit van een ontwerp van decreet vermeldt u “Op voorstel van de Vlaamse minister van … (officiële titel). In een besluit van de Vlaamse Regering neemt u de titel “Initiatiefnemers” op, gevolgd door de zin “Dit besluit wordt voorgesteld door de Vlaamse minister van … (officiële titel).”

Vermeld de volledige titel van de betrokken Vlaamse minister, zoals die opgenomen is in het besluit van de Vlaamse Regering tot bepaling van de bevoegdheden van de leden van de Vlaamse Regering.

Dit besluit wordt voorgesteld door de Vlaamse minister van … (officiële titel).

De minister-president draagt twee titels: hij draagt de titel van minister-president van de Vlaamse Regering en de titel die het pakket van zijn inhoudelijke bevoegdheden omschrijft. Naargelang van de hoedanigheid waarin hij optreedt, vermeldt u een van beide titels. Als de minister-president tegelijk als minister-president en inhoudelijk bevoegde minister optreedt, vermeldt u de twee titels. In dat geval schrijft u, analoog aanwijzing 252:

Dit besluit wordt voorgesteld door de minister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams minister van … (officiële titel).

De hoedanigheid van viceminister-president maakt in de regel geen deel uit van de officiële titel. U vermeldt die dus niet in de aanhef en bij de ondertekening. De hoedanigheid is wel van belang om de orde van voorrang te bepalen. Alleen als de viceminister-president in de plaats van de minister-president optreedt, vermeldt u die hoedanigheid in de aanhef en bij de ondertekening.

Als verschillende leden van de Vlaamse Regering samen een tekst voorstellen, vermeldt u hen in de protocollaire volgorde, zoals bepaald is in Omzendbrief VR 2023/1 Orde van voorrang.(PDF bestand opent in nieuw venster)

Dit besluit wordt voorgesteld door de Vlaamse minister van … (officiële titel) en de Vlaamse minister van … (officiële titel).

Als alle leden van de Vlaamse Regering samen een tekst voorstellen, gebruikt u de formule:

Dit besluit wordt voorgesteld door alle leden van de Vlaamse Regering.