Gedaan met laden. U bevindt zich op: 'Deelnemen' of 'meebouwen' aan de samenleving Participatie

'Deelnemen' of 'meebouwen' aan de samenleving

Participatie kun je op twee manieren invullen: ‘deelnemen’ of ‘meebouwen’ aan de samenleving.  Ze zijn alle twee even belangrijk.

Deelnemen aan de samenleving

Deelnemen aan het dagelijkse leven is een vorm van participeren aan de maatschappij. Je werkt of loopt school, je gaat sporten, je bent lid van een vereniging, je bezoekt een tentoonstelling of gaat naar een theatervoorstelling. Participatie betekent dan deelnemen aan de samenleving.

Toch zijn die alledaagse dingen voor veel mensen niet vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld omdat ze een handicap hebben, te weinig financiële slagkracht hebben, onze taal niet spreken of een rugzak meeslepen. Het Participatiedecreet(opent in nieuw venster) en andere initiatieven van de Vlaamse overheid proberen deze hindernissen weg te werken en te zorgen voor een beter toegankelijke overheid en een meer inclusieve samenleving.

Lees meer informatie over initiatieven die kansengroepen stimuleren om deel te nemen aan de samenleving.

Meebouwen aan de samenleving

Participatie kan ook betekenen meebouwen aan de maatschappij. Iedereen kan zich immers engageren en zo zijn stempel drukken op de samenleving. Burgers, organisaties en bedrijven, allemaal kunnen ze informatie opvragen, reageren op consultaties en actief mee nadenken over het beleid. Ook kunnen ze met de overheid en andere spelers samenwerken aan projecten, of acties op poten zetten om hun omgeving beter en mooier te maken. Dat kan in hun eigen gemeente, maar ook op Vlaams, federaal en zelfs Europees niveau.

In die betekenis gaat participatie over interactieve beleidsvorming. De rubriek participatie op deze website gaat over participatie in die betekenis.