Voor welke personeelsleden kregen leidinggevenden een evaluatietaak?
Naar aanleiding van het vernieuwde personeelsbeleid van de Vlaamse overheid werden de evaluatieregels aangescherpt en het PLOEG-systeem op punt gesteld. Sommige leidinggevenden ontvingen daarom misschien onverwacht toch een evaluatietaak voor bepaalde personeelsleden. We zetten alle regels dan ook graag nog eens op een rijtje.
Wat is het principe?
Elk personeelslid dat in de loop van dit jaar 3 maanden heeft gewerkt, heeft recht op een jaarlijkse evaluatie. Voor personeelsleden in het salarissysteem op basis van evaluatie heeft deze jaarlijkse evaluatie ook belangrijke gevolgen voor de salarisevolutie. Daarom is een nauwgezette opvolging van de evaluatieprocedure in de toekomst belangrijker dan ooit.
Minimale relevante periode
De berekening van de minimale termijn van 3 maanden gebeurt als volgt:
1 maand bestaat uit 21 gepresteerde dagen, dus 3 maanden zijn 63 gepresteerde dagen.
Een voltijdse of deeltijdse gepresteerde dag telt als 1 gepresteerde dag. Vanaf het moment dat je een werkdag aanvangt, telt die dag dus mee voor de telling van de 63 dagen.
Een afwezigheid van een volledige dag telt niet mee, met uitzondering van:
feestdagen (inclusief vakantiedagen tussen Kerstmis en Nieuwjaar);
inhaalrust vermeld in artikel VII 28 van het Vlaams Personeelsstatuut;
dienstvrijstellingen.
Deze afwezigheden tellen wel mee.
Deze berekeningswijze stemt overeen met de berekeningswijze voor de duur van de proeftijd. Die laatste is ook verankerd in het Vlaams personeelsstatuut. De vroegere berekeningswijze in uren vindt geen aansluiting meer bij de huidige regelgeving.
Het Agentschap Overheidspersoneel (AgO) heeft de evaluatietaken klaargezet voor alle personeelsleden die 3 maanden hebben gewerkt op basis van bovenstaande berekening.
Wat met de prestaties tijdens een statutaire proeftijd?
Ook voor personeelsleden in de statutaire proeftijd staat er een evaluatietaak klaar. De dagen in de statutaire proeftijd tellen immers ook mee voor de jaarlijkse evaluatie.
Vroeger kregen deze personeelsleden geen jaarlijkse evaluatie, omdat hun proeftijd al werd geëvalueerd. Deze praktijk vindt echter geen grond in de huidige regelgeving. Aangezien de jaarlijkse evaluatie in de toekomst aan de basis ligt van de salarisevolutie, is het belangrijk dit proces bij te sturen.
Heb je toch nog vragen over de evaluatietaak van een specifiek personeelslid? Neem hierover dan contact met AgO via het Vlimpers-contactformulier.