Publicatiedatum: 2024-05-24T10:00:00+01:00
In 2023 kochten de private partners en de Vlaamse overheid samen 2.574 hectare aan. De aangekochte oppervlakte ligt daarmee ongeveer 120 ha hoger dan in 2022. Er was opnieuw extra budget voor subsidies voor het realiseren van natte natuur en deels voor bosuitbreiding. Voorwaarde was wel dat die aankopen gebeuren met het oog op de realisatie van erkende natuurreservaten.
De indicator toont de evolutie van zowel de aankopen (in ha) voor natuur en bos door de private partners en de Vlaamse overheid (zie figuur 1) als de middelen (in miljoen €) van de Vlaamse overheid waarmee die aankopen verricht werden (zie figuur 2).
De verwerving van gronden door de Vlaamse overheid en de private partners is een strategisch belangrijk instrument. Het zorgt ervoor dat natuur effectief de hoofdfunctie wordt op die terreinen. Van alle gebieden met als hoofdfunctie natuur hebben de natuur- en bosgebieden in eigendom van de erkende terreinbeherende verenigingen, die vandaag veruit de belangrijkste private partners zijn, en de Vlaamse overheid doorgaans een hogere natuurwaarde. De verwerving van gronden geeft invulling aan de doelen van de beleidsnota Omgeving 2019-2024. Hierin werd een actief aankoopbeleid van gronden voor extra bossen en natuur ter realisatie van de Europese natuur- en klimaatdoelen vooropgesteld. Zowel de uitgaven voor aankopen als de aangekochte oppervlakte vertonen tijdens de regeerperiode 2019-2024 een stijgende trend.
In 2023 kochten de private partners en de Vlaamse overheid samen 2.574 hectare aan. 1.483 ha was rechtstreeks voor rekening van de Vlaamse overheid. De private partners kochten samen 1.091 ha via aankoopsubsidies. In 2023 bedroegen die aankoopsubsidies gemiddeld bijna 85 procent van de effectieve aankoopprijs. Dit percentage ligt hoog omdat aankopen voor bosuitbreiding en natte natuur voor 90% gesubsidieerd worden. De Vlaamse overheid betaalt gemiddeld een hogere prijs/m2 dan de private partners. Zeker in 2023 was dit het geval door de noodzakelijke aankoop van af te breken gebouwen voor de realisatie van de Blue Deal en de Programmatische Aanpak Stikstof.
Naast de aankoop van terreinen, keert de Vlaamse overheid ook subsidies uit voor het beheer van terreinen met een goedgekeurd beheerplan (type 2, 3 of 4). Op die manier stimuleert ze ook het beheer van terreinen in functie van de vooropgestelde natuurdoelen.
Publicatiedatum: 2024-05-24T10:00:00+01:00
De cijfers uit de aangeleverde datasets worden onbewerkt uitgezet in grafiek.
De GIS-oppervlakte wordt eigenlijk als correcter aanzien dan de oppervlakte in de aktes omdat hiervoor het kadaster wordt gebruikt, en dat is toch wel de referentie.
De cijfers van voorgaande jaren van de aankopen door het Vlaamse Gewest worden ook bijgewerkt op basis van nagekomen aktes. Dit geeft lichte verschillen ten opzichte van de ruwe data en grafiek van vorig jaar.
Wat de oppervlaktes van de aankopen door de terreinbeherende verenigingen betreft, wordt de oppervlakte die wordt betaald met de Lottosubsidies (slechts 312.000€ op een véél groter bedrag van ongeveer 26 miljoen euro in 2023) geraamd op basis van de gemiddelde prijs per oppervlakte zoals ingediend voor dat jaar.
Broncode indicator: verwerving_natuurgebieden.Rmd
Broncode metadata: metadata_verwerving_natuurgebieden.Rmd
Beschrijving | Gegevens | Metadata |
---|---|---|
Oppervlakte | oppervlakte_natuurgebieden.csv | oppervlakte_natuurgebieden.yml |
Uitgaven | uitgaven_natuurgebieden.csv | uitgaven_natuurgebieden.yml |