Publicatiedatum: 2024-08-28T10:00:00+01:00
In 2023 is er ca. 600 ha planologisch groengebied bijgekomen. Dit maakt dat zesentwintig jaar na de vaststelling van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen ongeveer 48% (= ca. 23.100 ha) van de vooropgestelde oppervlakte voor natuur-, reservaat- en bosgebied en overig groengebied samen (+ 48.000 ha) gerealiseerd is. Dit betekent dat we ca. 24.900 ha verwijderd zijn van de doelstelling.
Deze indicator toont hoeveel planologisch bos-, natuur-, reservaat- en overig groengebied erbij gekomen is sinds 1994 en vergelijkt die cijfers met het doel dat vastgelegd werd in het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV).
Het RSV introduceerde in 1998 een nieuwe ruimteboekhouding voor de bestemmingsplannen. Het doel is een toename van de oppervlakte bos- & natuur- en reservaatgebied met 48.000 ha en het behoud van de oppervlakte ‘overig groengebied’ in vergelijking met de toestand in 1994. Oorspronkelijk moest dit gerealiseerd zijn tegen eind 2007. In het kader van de herziening van het RSV werd de doelstelling naar 2012 geplaatst, met de notie dat de doelstellingen van dit RSV ook nog geldig blijven na 2012 zolang het RSV niet wordt herzien.
Zesentwintig jaar na de vaststelling van het RSV is ca. 48% van de vooropgestelde oppervlakte natuur-, reservaat-, bos- en overig groengebied gerealiseerd. Dit komt neer op een significante toename sinds 1994 met ca. 23.100 ha extra planologisch groene bestemmingen en dit betekent dat we ca. 24.900 ha verwijderd zijn van de doelstelling.
In de periode 1994-2023 nam de oppervlakte planologisch ‘natuur en reservaatgebied’, met ca. 19.300 ha toe (d.i. 51% van de doelstelling voor het bijkomend planologisch natuur- en reservaatgebied (+38.000 ha)). In diezelfde periode steeg de oppervlakte planologisch ‘bosgebied’ met ca. 3.100 ha (d.i. 31% van de doelstelling voor bijkomend planologisch bosgebied (+10.000 ha)) en steeg de oppervlakte ‘overig groen’ met 700 hectare. Ten opzichte van 2022 is er in totaal ca. 600 ha planologisch groengebied bijgekomen.
Voortgaande op de trend1 zal de uitgestelde doelstelling gehaald worden tegen 2066 en respectievelijk 2064. Het realiseren van die doelstelling zal op basis van de huidige trends ongeveer 67 à 69 jaar duren i.p.v. 10 jaar zoals oorspronkelijk voorzien.
De cijfers van de laatste achttien jaar zijn een gevolg van de uitwerking van ruimtelijke uitvoeringsplannen volgens een andere werkwijze, waarbij Vlaanderen in dertien regio’s is verdeeld en waarbij zowel de agrarische als de natuurlijke structuur gelijktijdig worden afgebakend. Die andere werkwijze voor de uitwerking van ruimtelijke uitvoeringsplannen heeft (nog) niet geleid tot een wijziging van de trend.
Dit is de trend van de laatste achttien en respectievelijk veertien jaar, d.i. na de goedkeuring en inwerkingtreding van de eerste en respectievelijk alle actieprogramma’s↩︎
Publicatiedatum: 2024-08-28T10:00:00+01:00
Het Departement Omgeving levert de tot op de hondertallen afgeronde cijfers van de oppervlakte (in ha) extra planologisch groen ten opzichte van de oppervlakte in 1994 en de doelen van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen. Deze oppervlaktes worden uitgezet in een grafiek met de waarde 0 als referentie.
De trendberekeningen gebeuren op basis van de evolutie sinds eind 2005 (de goedkeuring en inwerkingtreding van de eerste actieprogramma’s) enerzijds en op basis van de evolutie sinds eind 2009 (de goedkeuring en inwerkingtreding van alle actieprogramma’s). Op die manier worden twee cijfers (hoe lang het zal geduurd hebben vooraleer de doelstelling gehaald wordt) en jaartallen (wanneer de doelstelling uiteindelijk zou gehaald worden) gegenereerd. Die trendberekening gebeurt op basis van een vergelijking van de gemiddelde oppervlakte die gerealiseerd werd tussen het laatste jaar en resp. eind 2005 en eind 2009. Op basis van die gemiddelde gerealiseerde oppervlakte per jaar wordt dan uitgerekend hoeveel jaren het uiteindelijk zal duren vooraleer de volledige vooropgestelde oppervlakte gerealiseerd zal zijn.
Het interne ‘ruimteboekhoudings(gis)bestand’ is gemaakt voor een specifiek doeleinde van monitoring en is bijgevolg uitsluitend bruikbaar voor bepaalde ruimtelijk-analytische taken. Gelieve dit bestand dus met de nodige omzichtigheid te behandelen.
Broncode indicator: opp_extra_planologisch_groen.Rmd
Broncode metadata: metadata_opp_extra_planologisch_groen.Rmd
Beschrijving | Gegevens | Metadata |
---|---|---|
Toestand | opp_extra_planologisch_groen.csv | opp_extra_planologisch_groen.yml |
Doelstellingen | doelen.csv | doelen.yml |