Publicatiedatum: 2019-04-01T10:00:00+01:00
Het aantal soorten van Europees belang is met tien toegenomen in Vlaanderen. Sinds 2007 is de toestand van 15 soorten licht verbeterd. Dit neemt niet weg dat het overgrote deel van de soorten nog steeds in een (zeer) ongunstige staat van instandhouding verkeert. Voor 13 soorten bleef de ongunstige toestand stabiel, vier soorten gaan verder achteruit.
De EU-lidstaten zijn verplicht, in het kader van de zesjaarlijkse rapportering over de vordering rond de implementatie van de EU-Habitatrichtlijn, een uitgebreide rapportering in te dienen (artikel 17 van de Habitatrichtlijn). Die rapportering houdt onder meer in dat er per soort van de richtlijn (bijlage II, IV en V) een staat van instandhouding wordt aangegeven op niveau van de biogeografische regio’s binnen de lidstaten. De staat van instandhouding van de soorten van de Habitatrichtlijn wordt geëvalueerd op basis van vier criteria: de populatie van de soort, het areaal, de habitat en de toekomstverwachtingen.
De Habitatrichtlijn beoogt de bescherming, zowel behoud als herstel van fauna, flora en habitattypen in Europa. In de Bijlagen van de richtlijn staat vermeld voor welke soorten Europa een belangrijke rol vervult om die te beschermen. Het gaat dikwijls om soorten van specifieke leefgebieden of soorten die bedreigd zijn of waren. Voor deze soorten moet gestreefd worden naar een gunstige staat van instandhouding. De lidstaten rapporteren om de zes jaar aan de Europese Commissie over hun ‘toestand’. De staat van instandhouding van soorten wordt geëvalueerd op basis van vier door Europa vastgelegde criteria, namelijk het areaal of het verspreidingsgebied van de soort, de populatie van de soort, het leefgebied van de soort en de toekomstverwachtingen.
In totaal komen 69 soorten in Vlaanderen voor, wat 10 soorten meer is dan bij de rapportage van 2013. Hiervan bevinden zich 18 soorten in een gunstige staat van instandhouding. Veertien soorten hebben een matig ongunstige staat van instandhouding. Acht van die 14 soorten vertonen een positieve trend over de laatste 12 jaar, twee soorten hebben een stabiele trend en van vier soorten kon de trend niet bepaald worden. 29 soorten (42%) hebben een zeer ongunstige staat van instandhouding. Zeven hiervan vertonen een positieve trend over de laatste 12 jaren, van 11 soorten is de trend stabiel, vier soorten gaan verder achteruit en van zeven soorten kon de trend niet bepaald worden. De soorten die verder achteruitgingen zijn knoflookpad, barbeel, vliegend hert en juchtleerkever. Van vijf soorten is de staat van instandhouding onbekend en van nog eens drie soorten (wolf, lynx en tweekleurige vleermuis) is er slechts een gedeeltelijke rapportage omdat ze pas recent in Vlaanderen werden waargenomen. Ook deze drie soorten werden finaal als onbekend beoordeeld.
Een tabel van de beoordeling per soortengroep is beschikbaar via downloads in de metadata.
Publicatiedatum: 2019-04-01T10:00:00+01:00
De regionale staat van instandhouding van de soorten wordt bepaald door de actuele toestand en trend van het verspreidingsareaal (range), de populatie, het leefgebied van de soort en de toekomstperspectieven. De globale beoordeling en trend worden afgeleid uit een evaluatiematrix op basis van de toestand en trend van deze vier criteria. De methodiek is gebaseerd op strikte richtlijnen van de Europese Commissie (DG Environment (2017)). De gehanteerde methodiek en de resultaten staan beschreven in De Knijf e.a. (2019).
Een vergelijking met de globale resultaten en de trend van de vorige rapportageperiode 2013 (Louette e.a. (2013)) is niet mogelijk. De EC heeft de methode voor het bepalen van de populatie en het leefgebied van de soort volledig veranderd in vergelijking met de rapportage in 2013. Desalniettemin kan gesteld worden dat de huidige methode een goed beeld geeft van de globale evolutie van de habitatrichtlijnsoorten in Vlaanderen over de periode 2007-2018.
Broncode indicator: svi_soorten.Rmd
Broncode metadata: metadata_svi_soorten.Rmd
Beschrijving | Gegevens | Metadata |
---|---|---|
Overzicht staat van instandhouding soorten | svigegevens.csv | svigegevens.yml |